Sałatka śledziowa z selerem i ananasem
Sałatka śledziowa z selerem i ananasem
Ciekawe połączenie smaków. Słony i lekko kwaskowy śledź, słodkawy seler konserwowy, ananas, jabłko i kukurydza oraz gotowane jajka. Sałatka śledziowa z selerem i ananasem w tym wydaniu nie tylko apetycznie prezentuje się w salaterce ale również świetnie smakuje.
Prosta sałatka śledziowa ze śledzi solonych (matiasów). Możecie wzbogacić ją dodatkiem ogórka konserwowego lub kiszonego.
Zobacz także → sałatka śledziowa z jajkiem i papryką.
(średnia salaterka; dla 4-6 osób)
Składniki:
– 4-5 płatów śledziowych typu Matias w słonej zalewie
– 1 słoik selera w zalewie
– 1 puszka ananasa
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 3 jajka
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 3-4 łyżki majonezu
– trochę soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 2 łyżki octu do moczenia śledzi
▌Jak zrobić sałatkę śledziową z selerem i ananasem?
Filety śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże kawałki (paski) o grubości 1-1,5 cm.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem na sicie. Seler i ananasa mocno odsączyć w dłoniach z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniało. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć w misce, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę śledziową z selerem i ananasem schłodzić przed podaniem w lodówce przez conajmniej 2-3 godziny.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć