Spaghetti bolognese z mięsem mielonym i pieczarkami
Lubiany przez wielu makaron z sosem pomidorowym, mięsem mielonym, z dodatkiem pieczarek i marchewki. Spaghetti bolognese, bo o nim mowa – to dość łatwe a do tego bardzo smaczne danie obiadowe.
Kluczem do sukcesu potrawy spaghetti bolognese z pieczarkami jest wyrazisty, aromatyczny gęsty sos, który z łatwością oblepi makaron. Sos do spaghettii możecie wzbogacić dodatkiem cukinii albo papryki.
Zobacz także → muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 400g mięsa mielonego wieprzowego lubu mieszanego
– około 300g makaronu spaghetti
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 300g pieczarek
– 2 średnie marchewki
– kilka łyżki oliwy do podsmażenia
– kartonik passaty pomidorowej (400-500 ml)*
– 2 łyżki koncetratu pomidorowego
– puszka pomidorów krojonych
– po 1,5 łyżeczki bazylii i oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– ¾ łyżeczki rozmarynu
– szczypta chili lub około ¼-⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– szczypta cukru do smaku
– sól, pieprz
*zamiast passaty lub można użyć także gotowego sosu pomidorowego ze słoika do makaronu.
Dodatkowo:
– starty ser żółty lub parmezan do posypania
▌Jak zrobić spaghetti bolognese z mięsem mielonym i pieczarkami?
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiarki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub w półplasterki (jeśli jest gruba).
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, po minucie dodać dodać pieczarki, smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Posolić. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Rozdrobnić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Gdy mięso zmieni kolor na szary, posolić, dodać pieprz, zioła oraz posiekan czosnek.
Mięso zalać passatą pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy, podsmażone warzywa i oraz marchewkę. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut, do miękkości marchewki.
Na koniec sos pomidorowy doprawić do smaku szczyptą cukru i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą. Porcje makaronu wykładać na talerze. Nałożyć sos mięsny, posypać startym żółtym serem i udekorować świeżą bazylią. Spaghetii jeść wymieszane z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć