Schab duszony
Schab duszony
W sosie własnym, bez zagęszczania mąką i śmietaną. Schab duszony z warzywami – z cebulą i pieczarkami. Prosta i ponadczasowa potrawa mięsna. Świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Schab duszony w sosie z pieczarkami dobrze komponuje się ziemniakami puree albo z kluseczkami.
Przy tym wariancie sosu trzeba uważać z nadmierną ilością wody. Schab podlewamy niewielką ilością wody i w trakcie duszenia uzupełniamy ją, ale tylko w stopniu minimalnym. Sos naturalnie gęstnieje pod wpływem duszenia mięsa oraz obecności cebuli.
Zobacz także → idealny kotlet schabowy.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 600g schabu (najlepiej gotowy w plastrach)
– 250g pieczarek w plastrach
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
– maggi
– świeża lub suszona natka pietruszki do posypania
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab duszony?
Mięso ze schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry powinny być cienkie o grubości około 1 centymetra. Jeśli są grubsze, rozbić dodatkowo tłuczkiem. Każdy plaster schabu obficie posypać solą, czarnym pieprzem i oprószyć mieloną słodką papryką. Podsmażyć na dużej patelni na rumiano z obu stron na rozgrzanym smalcu (korzystne wpływa na smak mięsa).
Cebulę pokroić w kostkę, zaś czosnek pokroić w plasterki lub drobno posiekać. Cebulę dodać do mięsa, smażyć kilka 3-4 minuty, po czym dodać czosnek – smażyć jeszcze minutę. Następnie podlać schab niewielką ilością wody, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy i trochę soli.
Schab dusić na małym ogniu pod przykryciem przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej nieco dłużej – do wyraźnej miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewać mięso niewielką ilością wody.
Jeśli mamy gotowe pieczarki w plastrach podsmażyć je na oleju na drugiej patelni. Jeśli mamy całe pieczarki, należy je umyć, ewentualnie obrać, po czym pokroić w plastry. Gdy zmiękną, posolić i posypać pieprzem. Po 40 minutch duszenia dodać do mięsa.
Na koniec sos doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem i maggi. Posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki. Schab duszony z warzywami podawać z kopytkami, kluskami lub ziemniakami purée i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć