Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką
Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką
Proste i smaczne danie mięsne. Starta marchewka, pieczarki w towarzystwie natki pietruszki to bardzo udane połączenie. Pulpeciki nie tylko świetnie smakują ale też apetycznie wyglądają. Polecam zarówno z ziemniakami puree, kaszą, czy ryżem, jak i z wszelkiego rodzaju kluskami.
Zobacz także → pulpety w sosie chrzanowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
Pulpeciki/klopsy:
– 500g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
– kajzerka namoczona w mleku
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– maggi, sól, pieprz
– bułka tarta
– smalec lub olej do smażenia
Sos z pieczarkami i marchewką:
– 3 marchewki
– 250 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 1 liść laurowy
– 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
– 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 pełna łyżka mąki
– posiekana natka pietruszki
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz
▌Przepis na: Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką – Etapy przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do mięsa. Masę doprawić solą, pieprzem i przyprawami, dokładnie wyrobić rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki wielkości śliwki i obtaczać w bułce tartej. Pulpety usmażyć na rogrzanym oleju lub smalcu.
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę, zaś czosnek drobno posiekać nożem.
Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Dodać posiekany czosnek i startą marchewkę – smażyć 2-3 minuty. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu oraz zioła prowansalskie. Dusić na małym ogniu 10 minut pod przykryciem, następnie włożyć pulpeciki i dusić kolejne 10-15 minut, do miękkości marchewki.
Sos zagęścić mąką, którą należy rozrabić ją w ¼ szklanki wody, następnie dodać śmietanę i wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Całość wlać do sosu. Zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Potrawę zestawić z ognia.
Pulpeciki duszone w sosie z pieczarkami i marchewką podawać ziemniakami puree, kluseczkami alo ryżem i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U Ciebie zawsze można liczyć na domowy obiad 🙂
Dziękuję serdecznie za miłe słowa 😄