Surówka z kiszonej kapusty z papryką
Surówka z kiszonej kapusty z papryką
Jest smaczna i bardzo zdrowa, bo bogata w witaminę C. Surówka z kiszonej kapusty z papryką stanowi ciekawą odmianę dla klasycznej surówki z kiszonej kapusty, do której dodaje się jedynie startą marchewkę oraz cebulę.
Surówkę polałam olejem z wiesiołka, słynącym z licznych właściwości zdrowotnych. Jest on bardzo delikatny w smaku i dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu i podzielenia się opinią 🙂
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 300g kiszonej kapusty
– po ½ czerwonej i żółtej papryki
– 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
– mała cebula
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– cukier do smaku
– 3-4 łyżki oleju z wiesiołka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z papryką?
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Rozdrobnić nożem. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Papryki pokroić w niedużą kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Dodać olej z wiesiołka i dokładnie wymieszać. Kapustę kiszoną z papryką można podawać zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszna surówka, bardzo lubię kiszoną kapustę z różnymi dodatkami 🙂
Ja także:)
świetny kolorowy dodatek do obiadu:)
Nie dodawałam w sałatce z kiszoną kapustą ogórków. Ale widzę, że to całkiem świetny pomysł. Chętnie wypróbuję 🙂
Czasem taką jadam :-).