Twarożek z ogórkiem
Twarożek z ogórkiem
Smaczny i zdrowy. Twarożek z ogórkiem wzbogaciłam o dodatek cennego oleju konopnego tłoczonego na zimno oraz posiekanym koperkiem. Olej ten bardzo dobrze komponuje się z białym serem, ogórkiem i czosnkiem. Ma lekko kwaskowaty, korzenny smak, trochę podobny do oliwy z oliwek. Olej konopny ma zastosowanie w potrawach na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i wszelkich sałatek. Twarożek z ogórkiem polecam jako smarowidło do pieczywa na śniadanie czy kolację. Polecam także twarożek z bakaliami.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 1 nieduży ogórek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju konopnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz
▌Jak zrobić twarożek z ogórkiem?
Twaróg rozetrzeć w miseczce widelcem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do twarogu. Do twarogu dodać olej konopny, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Twarożek z ogórkiem stosować na kanapki na śniadanie, bądź kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
twarożek jest ekstra, uwielbiam 😉 pasuje do wszystkiego!