Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem
Zadowoli fanów włoskiej kuchni. Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem to danie stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Posypałam je posiekaną natką pietruszki ale równie dobrze może to być garść orzechów włoskich, które doskonale będą komponować się z serem pleśniowym. Danie jest bardzo proste i niezwykle smaczne, szczególnie jeśli lubicie szpinak i kremowy sos, któremu ser gorgonzola nadaje niepowtarzalny charakter.
Do podsmażenia mięsa użyłam oleju z pestek winogron, popularnego w kuchni śródziemnomorskiej. Jego zaletą jest delikatny smak oraz właściwość zachowania przez potrawy naturalnego smaku. Ciemne szkło zapobiega przedostawaniu się promieni słonecznych, a dzięki specjalnemu dozownikowi olej nie kapie.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.70 dkg)
– 1 op. mrożonego szpinaku, najlepiej w liściach (450g)
– 120g sera gorgonzola
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– ½ łyżeczki bazylii
– 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– ok. 150 ml słodkiej śmietanki
– posiekana natka pietruszki
– mielona gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ok. 400 g dowolnego makaronu, polecam np. tagliatelle (wstęgi), penne (rurki) albo farfalle (kokardki).
▌Jak zrobić makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem?
Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią oraz skropić octem balsamicznym. Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju z pestek winogron. Przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę.
Następnie dodać zamrożony szpinak. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na średnim ogniu do rozpuszczenia szpinaku. Dodać drobno posiekany czosnek, rozdrobniony ser gorgonzola oraz wlać słodką śmietankę. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka.
Zamieszać i dusić jeszcze parę minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić szpinak solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem podawać gorący.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O tak! Dania włoskie to ja uwielbiam:)
Uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu. Czasem robię w wersji podobnej do Twojej, a czasami bez mięsa, za to dorzucam sera feta. Zawsze jest pysznie!
Szpinak z fetą też jest bardzo smaczny, choć chyba wolę z gorgonzolą 🙂
Wspaniale apetyczny!
Mój ukochany szpinak :>
Też bardzo go lubię:)
Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie!
Dziękuję serdecznie 🙂
Uwielbiam takie dania, dobry makaron zawsze pysznie smakuje 🙂