Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
To lubiana w moim rodzinnym domu surówka do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej i papryki często gości u rodziców podczas świątecznego obiadu. Mama zwykle robi jeszcze surówkę z marchewki albo surówkę z kiszonej kapusty.
Surówka z kapusty pekińskiej dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jak i z jarskimi. Składniki możecie dowolnie modyfikować i zmieniać ich proporcje. Mnie bardzo smakuje poniższe połączenie warzyw.
Zobacz także → surówka z kapusty pekińskiej (klasyczna)
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ większej kapusty pekińskiej lub 1 mała
– ½ białej części pora
– 1 nieduża czerwona papryka
– 1 mały pomidor
– ½ puszki kukurydzy
– pół pęczka szczypiorku
– 2 łyżki śmietany
– 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
– sok z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?
Wszystkie warzywa umyć. Pora drobno posiekać i posypać solą. Odstawić na kilka minut, po czym ugnieść dłońmi (dzięki temu zmięknie. Kapustę drobno posiekać nożem (białą część odciąć, kroić jedynie zielone liście). Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Można go ewentualnie wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. W kubku przygotować sos. Wymieszać śmietanę wraz z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Polać nim surówkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Raz jeszcze wymieszać. Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki podawać do wszelkich dań obiadowych.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Libię takie surówki
Ja ubolewam tylko nad tym, że kapust nie da się kupić ciut mniejszych 
Kapusta pekińska na szczęście nie jest taka ogromna
Może miałaś na myśli białą?
Ale przepysznie się prezentuje, ja często dodaje jeszcze ogórka kiszonego i pierś z kurczaka <3
Wykorzystam przepis z pewnością
lubię takie propozycje
Bardzo ciekawa inspiracja, zwłaszcza, że to propozycja wegetariańska
Czy por nie musi być wcześniej sparzony? Nie był zbyt twardy? Pozdrawiam!
Nie musi, ponieważ posypuję go obficie solą i odstawiam na ok.10 minut. Następnie ugniatam go dłońmi i jest miękki