Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
Smak dzieciństwa. Pulpetami byliśmy karmieni przez nasze mamy, babcie albo w przedszkolach. Dziś przestawiam wam mój sprawdzony przepis na pyszne domowe pulpety w sosie grzybowym. Zachwycą najbardziej wybredne podniebienie, nawet u dzieci. Najmłodszym zwykle bardzo smakują 🙂
Pulpety czy też klopsy to dla mnie uszlachetniona wersja dla klasycznych kotletów mielonych. Z racji aromatycznego kremowego grzybowego sosu, możecie podać klopsy zarówno z ziemniakami purée, ryżem, z różnymi kaszami, kluskami śląskimi czy nawet z kopytkami. Co kto lubi.
Pulpety w sosie możecie przyrządzić w garnku dusząc na wolnym ogniu, patelni albo też zapiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Jeśli chcecie oszczędzić czas i robić zakupy po atrakcyjnych cenach, polecam zajrzeć na stronę Rabble.pl Znajdziecie tam liczne promocyjne kody rabatowe, kupony zniżkowe i bony promocyjne na wiele towarów.
Klopsy w sosie grzybowym są smaczną potrawą w swej prostocie i na szczęście niezbyt trudną w przygotowaniu. Dodatek suszonych grzybów podniesie walory smakowe sosu, nadając mu wyrazistego aromatu i koloru. Polecam dodać do sosu nieco mielonej gałki muszkatołowej, która dobrze komponuje się z aromatem grzybów. Pulpety w sosie grzybowym to dobry pomysł na obiad na każdą porę roku. Spróbujcie koniecznie!
Zobacz także → pulpety w sosie pomidorowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g dowolnego mięsa mielonego (np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego)
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– około ¼ łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
– mąka do obtoczenia pulpetów
Sos grzybowy:
– 4 szklanki wody
– 10 g suszonych grzybów
– 250g pieczarek lub innych grzybów
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka masła
– 2 pełne łyżki mąki
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– posiekana natka pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym?
Suszone grzyby zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie, odcisnąć z nadmiaru płynu, rozkruszyć i dodać do mięsa. Mięso mielone włożyć do miski.
Małą cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie wbić jajko. Dodać do masy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, papryki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wyrobić mięso na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe klopsiki, następnie każdy obtoczy w mące.
Pulpety wkładać delikatnie do wywaru grzybowego, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić plasterki. Na łyżce masła wpierw podsmażyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Smażyć kilka minut pod przykryciem, aż puszczą sok. Posolić i dodać do pulpetów. Pulpety dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
Sos grzybowy: Po ugotowaniu wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz, by móc zagęścić sos. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki, aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i nieco gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Zamieszać i dodać do sosu. Zagotować.
Sos grzybowy doprawić solą, czarnym pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Klopsy włożyć z powrotem do sosu. Pulpety w sosie grzybowym podawać z ziemniakami purée, ryżem, kaszą albo z kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Na zdjęciu przedstawiłam klopsy z dodatkiem kaszy kuskus.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pamiętam takie pulpety z dzieciństwa, robione przez mamę:) Pychotka!
Super danie:) Uwielbiam pulpety zwłaszcza z ziemniaczkami :)Saturna często odwiedzam.
Fajny przepis, robię podobne pulpety tylko zwykle dają same pieczarki 🙂
Ja zapiekam pulpety w żaroodpornym naczyniu 🙂
Ja głodna a u Ciebie takie pyszności 🙂
Jak dla mnie obiad doskonały 🙂