Babka piaskowa
Babka piaskowa
Tradycyjna, doskonała na Wielkanoc i nie tylko. Babka piaskowa to ta jaśniutka niczym piasek, puszysta, lekka, z aromatem cytrynowym. Absolutnie nie jest za sucha. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Babka piaskowa to jedno najłatwiejszych ciast. Aby babka była bardziej wilgotna, polecam dodać do ciasta gęstą kwaśną śmietanę. Moja babcia z kolei dodawała do babki nieco mleka.
Babka cytrynowa jest pyszna w swojej prostocie. Wspaniale smakuje polana lukrem, posypana cukrem pudrem, jak sauté. Pamiętajcie, że składniki na babkę takie jak jajka czy margaryna powinny być w temperaturze pokojowej. Warto je z 1-2 godziny wcześniej wystawić z lodówki. Z tej proporcji wyszły mi 2 nieduże babki (jedna trochę mniejsza). Można oczywiście użyć większej foremki z kominem albo keksówki.
Serdecznie polecam wam również babkę z kakao → babka marmurkowa.
(2 nieduże babki z foremki o średnicy 20 cm wys.10 cm lub 1 większa albo keksówka)
Składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka mąki tortowej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 250 g (kostka) margaryny lub masła
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli olejki cytrynowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Lukier:*
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny
*zamiast lukru babkę można posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté.
Dodatkowo:
– margaryna do wysmarowania foremki oraz bułka tarta
▌Jak zrobić babkę piaskową?
Margarynę lub masło w temperaturze pokojowej rozpuścić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać cukier. Ubić na gładką masę. Wlać rozpuszczoną margarynę lub masło. Dodawać partiami mąki i nadal ubijać.
Wlać do masy 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego oraz 2-3 łyżki śmietany. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Foremkę do babki z kominem lub keksówkę natłuścić margaryną lub masłem. Następnie obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C (funkcja góra-dół) przez około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza, wówczas czas pieczenia babki może być trochę krótszy. Babkę piaskową po ostudzenia polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Lukier: Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody i 1 łyżką soku z cytryny. Polać ciasto.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Lubię takie proste i klasyczne wypieki 😉
Ja również 🙂
Bardzo ładnie wygląda, na święta pasuje idealnie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂 Na Wielkanoc piekę ją obowiązkowo 🙂
Idealna. Robimy nie tylko na Wielkanoc
Dziękuję 🙂 Ja też piekę czasem babkę po prostu na weekend:)
Niezła z niej babeczka 😀
Dziękuję 😉