Bułki do burgerów
Świetnie sprawdzą się zarówno do domowych burgerów, jak i po prostu na śniadanie. Bułki do burgerów czy też hamburgerów są mięciutkie, lekko słodkawe i mają maślany smak. Obowiązkowo powinny być posypane sezamem, jak te w restauracjach typu fast food. Własnoręcznie upieczone bułki do burgerów są tylko od nich nieco cięższe, bo pozbawione sztucznych spulchniaczy.
Powiem wam szczerze, że zdecydowanie wolę takie domowe bułki do hamburgerów, jak te kupne, które są puste w środku. Bułki z sezamem świetnie nadają się do zamrożenia.
Zobacz także
(7-8 większych bułek)
Składniki:
– 500g mąki pszennej typ 650 + trochę do posypania
– 250 ml ciepłego mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
– 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant
– 1 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
– 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka
– sezam do posypania
▌Jak zrobić bułki do burgerów?
Mleko lekko podgrzać w rondelku. Drożdże pokruszyć do miseczki i dodać około 1/2 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Zaczyn przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Jeśli używamy drożdży instant, wystarczy je tylko wsypać do mąki.
Mąkę przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Wbić jajka, dodać sól oraz stopione masło albo olej. Wlać zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto oprószyć mąką i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 równych części. Z każdej w oprószonych mąką dłoniach formować okrągłe bułki zlepieniem do dołu. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bułki przed włożeniem posmarować rozkłóconym jajkiem z 1 łyżką mleka i posypać sezamem. Bułki piec 15-20 minut do zarumienienia. Bułki z sezamem świetnie nadają się zarówno do domowych burgerów, jak i jako pieczywo na śniadanie czy kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Domowe pieczywo jest najlepsze 😉
Zgadzam się 🙂
Są idealne, uwielbiam takie domowe 🙂
Piękne bułeczki Ci wyszły 🙂
Dziękuję 🙂