Śniadanie

Chleb graham

Chleb graham

Posypałam go z wierzchu mieszanką ziaren Wileńską (pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszka). Chleb graham trochę mi się kruszył, bo z łakomstwa zaczęłam go zbyt szybko kroić po upieczeniu. Mieszanka na chleb zawiera wyłącznie naturalne składniki (bez polepszaczy, GMO, konserwantów).

Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb graham (500g)
– woda
– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka pszenna t1850, graham 60 %, mąka pszenna żytnia t750, mąka żytnia t720, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb graham?

Opakowanie zawiera 3 torebki: małą, średnią  oraz dużą. Zawartość dużej torebki zalać ciepłą wodą (350g/40˚C) i odstawić na 2 godziny do namoczenia. Do naczynia dodać zawartość małej i średniej torebki. Wszystkie składniki mieszać ze sobą 20 minut. Odstawić ciasto, przykrywając ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia. Ja dodatkowo posypałam ciasto mieszanką ziaren Wileńską. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym piec przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 ˚C i piec kolejne 35 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Chleb graham
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button