Chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią
Pieczywo z maki orkiszowej jest bardzo zdrowe i lekkostrawne. Orkisz jest podgatunkiem pszenicy, w przeciwieństwie do niej nie został zmodyfikowany ani ulepszany. Jest bogatszy od pszenicy w składniki odżywcze.
Orkisz działa ogólnie wzmacniająco na organizm, zwiększając jego siły witalne. Chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią upiekłam z gotowej mieszanki. Ma on łagodny, lekko orzechowy posmak. Mieszanka nie zawiera GMO, konserwantów ani składników „E”.
Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią (500g)
– woda
– foremka do wypieku (u mnie keksówka)
Skład mieszanki:
mąka orkiszowa t2000 (40%), mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, pestki słonecznika i dyni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.
▌Jak upiec chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią?
Opakowanie zawiera 3 torebki: małą, średnią (z ziarnami) oraz dużą. Zawartość średniej torebki (z ziarnami) zalać ciepłą wodą (200g/50˚C) i odstawić na 2 godziny do namoczenia. Do naczynia wlać nową porcję wody (250g/26˚C), wsypać odcedzone ziarna oraz dodać zawartość pozostałych dwóch torebek. Wszystkie składniki mieszać ze sobą 20 minut.
Odstawić ciasto, przykrywając ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia.
Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskać od góry ciepłą wodą, po czym piec przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec kolejne 30 minut. Chleb studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena
Adres mailowy jest w zakładce kontakt/współpraca.
prezentuje się świetnie!