Chleb sitkowy
Nie ma to jak domowy chleb… ten zapach, jaki unosi się w kuchni… i radość bliskich – bezcenne. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk na dobre. Nie wiem, który to już mój wypiek ale nie zamierzam zaprzestać.
Dziś chleb sitkowy – chleb „klasyk”, jaki często można kupić w piekarniach. A żeby nie było nudno, to do posypki użyłam siemienia lnianego. Takie pieczywo mogłabym jeść codziennie 🙂
Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb sitkowy (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*
*mieszanka jest już obecnie niedostępna, można natomiast kupić inne
– woda
– foremka do wypieku (u mnie keksówka)
– siemię lniane do posypania
Skład mieszanki: mąka żytnia sitkowa t1400, mąka pszenna t750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.
▌Jak upiec chleb sitkowy?
Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej wymieszać w naczyniu, wlać 400g wody o temp. 30˚C i przez 20 minut mieszać (wyrabiam ciasto rękami, choć można to robić drewnianą łopatką).
Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut (leżakowanie). Następnie przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Ja posypałam chleb siemieniem lnianym.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) Wypiekać chleb przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut (razem 35 minut). Upieczony chleb sitkowy studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja uwielbiam domowe pieczywo. sama piekę od 3 lat 🙂
wygląda bardzo smacznie:)