Chlebek bananowy
Chlebek bananowy
Pyszne, wilgotne ciasto bananowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Chlebek bananowy (Banana bread) wyglądem przypomina chleb, lecz smakuje jak ciasto, bo jest słodkawy. Dodałam do ciasta również posiekane orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Smak wyśmienity! 🙂
Ciasto z bananami jest niezwykle proste w przygotowaniu. Robi je w mig. W dodatku zawsze wychodzi i jest fajnie wilgotne. Nic tylko piec i delektować się smakiem chlebka bananowego z czekoladą i orzechami.
Zobacz także → babka budyniowa ze śmietaną kremówką.
(keksówka)
Składniki:
– 2 duże, najlepiej mocno dojrzałe banany
– 1/3 kostki masła (około 70g)
– 2 jajka
– ½ szklanki cukru
– 1 ¾ szklanki mąki (dałam tortową)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 50g posiekanej gorzkiej czekolady
– ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1/3 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 3 krople ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
Dodatkowo:
– bułka tarta do obsypania foremki
▌Jak zrobić chlebek bananowy?
Masło roztopić w rondelku. Banany zmiksować albo rozdrobnić widelcem. Można użyć do tego tłuczka do ziemniaków. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy wraz z sodą i zmiksować. Na koniec wlać stopione masło. Chwilkę zmiksować.
Dodać do masy rozdrobnione banany, posiekaną gorzką czekoladę i orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą foremki keksówki. Ciasto bananowe wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w około 45-50 minut w temperaturze 175⁰C, do suchego patyczka. Po upieczeniu chlebek bananowy pozostawić jeszcze na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Studzić na kratce.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam 🙂 I akurat jutro będę robić, bo mi się banany zleżały 🙂
Super 🙂
Bardzo lubię taki chlebek 😋
Ja również 🙂