Ciastka francuskie z nutellą i bananem
Ciastka francuskie z nutellą i bananem
To inaczej ślimaczki z ciasta francuskiego – ekspresowy deser do kawy. Ciastka francuskie z nutellą i bananem to prosta i szybka przekąska, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy czasy ani ochoty na robotę w kuchni albo kiedy zaskoczą nas niespodziewani goście.
Wychodzę z założenia, że zawsze warto mieć w lodówce albo w zamrażarce arkusz ciasta francuskiego. Zawsze się przyda, czy to na słodko jako deser, czy też jako wytrawna przekąska szynką i serem.
Zobacz także → ślimaczki z jabłkami i cynamonem.
(około 18 sztuk)
Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– ½ słoika kremu Nutelli
– 1 dojrzały banan
▌Jak zrobić ciastka francuskie z nutellą i bananem?
Arkusz ciasta francuskiego posmarować kremem Nutelli. Banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w dwóch rzędach po środku ciasta, wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto francuskie ciasno zwinąć w rulon. Kroić na porcje (ślimaczki) o grubości 2 cm. Ciastka francuskie układać poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w 2-3 centymetrowych odstępach.
Ciastka piec przez około 15-20 minut w nagrzanym do 200⁰C piekarniku, do lekkiego zezłocenia. Po ostudzeniu ślimaczki z ciasta francuskiego przechowywać w pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć