Ciasto dyniowe z orzechami
Ciasto dyniowe z orzechami
Cudownie wilgotne, z aromatem korzennym. Odkąd odkryłam dynię, postanowiłam że każdej jesieni będę dodawać ją do rozmaitych potraw. Dziś przepis na ciasto dyniowe z orzechami. Wzbogaciłam je dodatkiem brzoskwini oraz wiórków kokosowych. Ciasto jest bardzo łatwe w upieczeniu. Idealnie sprawdzi się na jesienną słotę.
Zobacz także
→ placuszki dyniowe na słodko.
(blacha o wym. 21×25 cm lub klasyczna tortownica)
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– ¾ szklanki cukru (można dać 1 szklankę jeśli ktoś woli słodsze)
– 4 jajka
– ½ szklanki oleju
– 400g surowej dyni startej na tarce o małych oczkach
– 1 brzoskwinia (może być też z puszki)
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– szczypta soli
Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2-3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka
▌Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechami ?
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, olej – dalej miksować. Dodać szczyptę soli, esencję waniliową, cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać startą dynię i drobno pokrojoną brzoskwinię. Delikatnie zamieszać łyżką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy. Wymieszać.
Masę wyłożyć do niedużej foremki o wielkości 21x25cm lub klasycznej tortownicy. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja wolałam zrobić polewę. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i gorącą wylać na ciasto. Ostygnięte ciasto dyniowe z orzechami i brzoskwinią wstawić do lodówki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pyszne, takie jesienne ciasto 🙂
Ja tez lubie wypieki z dynii
Zaciekawił mnie ten dodatek brzoskiwnki i wiórek kokosowych 🙂