Ciasto na maślance z jabłkami
Ciasto na maślance z jabłkami
Jest szybkie i nieskomplikowane. Ciasto na maślance z jabłkami to taki placek na co dzień, idealny do kawy. Dodatek maślanki i oleju sprawia, że ciasto to jest wilgotne, puszyste i lekkie.
Jabłka ciekawie się prezentują. Są pokrojone w cienkie plasterki i ułożone dachówkowo. Do ciasta polecam użyć cukru brązowego, który nada mu przyjemnego posmaku. Nie zapomnijcie również o cynamonie.
Zobacz także
→ ciasto z maślanką i owocami (z białą czekoladą)
(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub nieco mniejsza)
1 szklanka to 250 ml.
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka maślanki
– ½ szklanki oleju
– 4 jajka
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 4 jabłka
– trochę soku z cytryny
– wiórki masła do posypania
– 1 łyżka brązowego cukru do posypania
– około ½ łyżeczki cynamonu do posypania
▌Jak zrobić ciasto na maślance z jabłkami?
Jajka ubić z cukrami na gładką masę. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać mikserem. Przelać do wyłożonej pergaminem blaszki.
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki. Lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Następnie układać na cieście dachówkowo. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zapobiegnie to zakalcowi), tylko na sam koniec. Ostudzić.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajne proste ciasto i dużo jabłek, to musi być smaczne 🙂
Jest proste i dobre, polecam 🙂
Ale mi narobiłaś smaka. Będę robić. I nie wiem czy wytrzymam do weekendu 🙂
Super:) Nie musisz wcale wytrzymać do weekendu. To ciasto szybko się piecze, wystarczy zwykłe popołudnie albo wieczór 🙂
Super ciacho, bardzo takie lubię 🙂
Dziękuję. Ja też 🙂
Ciasto wygląda niezmiernie apetycznie 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂 Robię podobne, ale zawsze dawałam truskawki, muszę teraz spróbować z jabłkami 🙂
Kiedyś robiłam a właściwie to piekłam…. rodzince smakowało 🙂
Uwielbiam właśnie takie proste ciasta 🙂
Takie proste ciasta są najlepsze. Podobne piekła dawniej moja Babcia 🙂
Też tak uważam 🙂 Geniusz tkwi w prostocie 🙂