Ciasto z kaszy manny bez pieczenia
Ciasto z kaszy manny bez pieczenia
To inaczej kaszowiec albo kaszak, bo oparty na kaszy mannej. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia, choć jest z pozoru zwyczajne, to smakuje świetnie i wygląda dosyć efektownie. Krem z kaszy manny (grysikowy) jest podzielony na dwie warstwy, jasną i ciemną z dodatkiem kakao.
Ciasto z kaszą manną jest lekkie, jest bardzo lubiane przez dzieci. Czekoladowa polewa wraz z wiórkami kokosowymi zaś idealnie dopełnia smaku. To dla mnie szybkie dwukolorowe ciasto na herbatnikach.
Krem z kaszy manny możecie zrobić na margarynie, bądź w droższej wersji na maśle. To samo tyczy się polewy. Ciasto z kremem z kaszy manny na herbatnikach polecam szczególnie wtedy, kiedy nie chce wam się za wiele kombinować z przygotowaniem deseru do kawy. Serdecznie polecam 😉
Zobacz także → murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).
(kwadratowa blacha o wym. 23 x 28 cm)
Składniki:
Krem z kaszy manny (grysikowy):
– 1 litr mleka 3,2%
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– kilka kropli olejku waniliowego
– 1 kopiasta łyżka kakao
– 200g masła lub margaryny
Polewa:
– ¼ kostki margaryny
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka
– 3 łyżki cukru
– wiórki kokosowe do posypania
Dodatkowo:
– 450g herbatników petit beurre
▌Jak zrobić ciasto z kaszy manny bez pieczenia?
Krem: Do garnka wlać trochę wody i wylać, by mleko nie przywierało. Wlać mleko, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Po chwili dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypywać partiami kaszę i stale mieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut, aż kasza wyraźnie zgęstnieje, stale mieszając. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Połowę kremu przelać do innego naczynia, do drugiej zaś dodać kopiastą łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
Kwadratową blachę wyłożyć herbatnikami. Następnie wylać gorącą ciemną masę. Wyrównać. Położyć drugą warstwę herbatników. Wylać jasną masę. Przykryć trzecią warstwą herbatników.
Polewa: W rondelku roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, by herbatniki zdążyły zmięknąć, a najlepiej na całą noc. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Lubię takie ciasta bez pieczenia, bo te co się piecze nie zawsze mi wychodzą 🙂
W moim domu takiego ciasta się nie jadło.. Mama nie zna ale nie jest ono skomplikowane 😉
To prawda 😉 Każdy może je zrobić.
Bardzo ciekawy przepis, takie ciasto to zawsze fajny pomysł, gdy nie mamy ochoty na odpalanie piekarnika 🙂
Prosto i smacznie 🙂 Mam to ciasto zapisane do zrobienia i na pewno zrobię, bo wygląda bardzo smacznie.
Bardzo polecam, bo ciasto jest proste i bardzo smaczne 😉
Jak bardzo się ucieszyłam gdy znalazłam ten przepis na ciasto nie mogę cokolwiek z jajkami robiłam już dwa razy bardzo bardzo smaczne dziękuję Pani przepisy są po prostu pyszne
Cieszę się 🙂 Polecam się na przyszłość:)