Mięsa

Eskalopki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

Eskalopki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

Rewelacyjny pomysł na stosunkowo szybki obiad. Wystarczy wcześniej rozbite tłuczkiem posolone piersi z kurczaka przed usmażeniem zanużyć w cieście naleśnikowym. Takie eskalopki z piersi kurczaka są chrupiące a zarazem soczyste w środku.

Dodam, że ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić dodając garść startego żółtego sera. Będzie jeszcze bardziej wyśmienite! 🙂

(Dla 4 osób – 4 porcje)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

Ciasto naleśnikowe:

– 2 jajka

– 1/3 szklanki mleka

– mąka „na oko” – około 3/4 szklanki

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

–  1/3 łyżeczki curry lub przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej, smalec lub masło klarowane do smażenia

Przepis na: eksalopki z piesi kurczaka w cieście naleśnikowym – Etapy przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikem, przekroić na pół oraz wzdłuż. Z jednej podwójnej piersi powstanie 4-6 kotletów (w zależności od grubości mięsa). Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Z obu stron posolić, posypać czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Ciasto naleśnikowe: Jajka wymieszać w misce z mlekiem i mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego – tj. śmietanki, być lekko lejące, nie za gęste. Ciasto naleśnikowe doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posolić i posypać pieprzem.

Eskalopki z kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąć na półmisek wyłożyony papierem do pieczenia. Eskalopki z pierśi kurczaka w cieście podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Eskalopki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button