Eskalopki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym

Eskalopki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym
Rewelacyjny pomysł na stosunkowo szybki obiad. Wystarczy wcześniej rozbite tłuczkiem posolone piersi z kurczaka przed usmażeniem zanużyć w cieście naleśnikowym. Takie eskalopki z piersi kurczaka są chrupiące a zarazem soczyste w środku.
Dodam, że ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić dodając garść startego żółtego sera. Będzie jeszcze bardziej wyśmienite! 🙂
(Dla 4 osób – 4 porcje)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
Ciasto naleśnikowe:
– 2 jajka
– 1/3 szklanki mleka
– mąka „na oko” – około 3/4 szklanki
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki curry lub przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
▌Przepis na: eksalopki z piesi kurczaka w cieście naleśnikowym – Etapy przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikem, przekroić na pół oraz wzdłuż. Z jednej podwójnej piersi powstanie 4-6 kotletów (w zależności od grubości mięsa). Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Z obu stron posolić, posypać czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Ciasto naleśnikowe: Jajka wymieszać w misce z mlekiem i mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego – tj. śmietanki, być lekko lejące, nie za gęste. Ciasto naleśnikowe doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posolić i posypać pieprzem.
Eskalopki z kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąć na półmisek wyłożyony papierem do pieczenia. Eskalopki z pierśi kurczaka w cieście podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć



