Frittata
Frittata
To rodzaj omletu popularnego w kuchni włoskiej. Frittare to po włosku smażyć. Składniki frittaty można modyfikować wedle uznania. Panuje tutaj pełna dowolność. Ja wzbogaciłam moją frittatę o dodatek szynki, papryk, pomidora i kukurydzy. Omlet świetnie sprawdzi się zarówno na porządne śniadanie, jak i na obiad.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
– 8 jaj
– 10 dag szynki
– ½ zielonej, czerwonej i żółtej papryki
– 1 pomidor (obrany ze skórki)
– 10 dag startego żółtego sera (można dać też mozzarellę lub parmezan)
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– bazylia, oregano
– sól, pieprz
▌Jak zrobić frittatę?
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na cienkie paski. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Szynkę pokroić w kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do papryk i wszystko posolić. Jaja wbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wylać na warzywa. Dodać kukurydzę. Omlet oprószyć szczyptą bazylii i oregano. Smażyć przykryty pokrywką przez 5 minut, po czym posypać startym żółtym serem. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierch omletu się zetnie. Po usmażeniu podzielić na trójkąty, jak pizzę. Frittatę spożywać na śniadanie. Danie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnych dodatków.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Danie wyśmienite, sam wielokrotnie robiłem takie pseudo pizze z omletu, można wrzucić do nich wszystko, tak jak do pizzy :).
P.S poprawnie mówi się *sycące. Syty to mogę być ja po zjedzeniu omletu 🙂