Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Tradydycjny i esencjonalny. Gulasz wieprzowy w sosie własnym świetnie smakuje zarówno z pieczywem i ogórkiem kiszonym, jak i z kaszą czy tłuczonymi ziemniakami. Mięso z łopatki wieprzowej idealnie nadaje się na gulasz, bo jest dość tłuste i po ugotowaniu bardzo miękkie.
Przepis na gulasz wieprzowy jest łatwy. Polecam zamarynować mięso.
Zobacz także → gulasz z szynki w sosie pieczarkowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– około 900g łopatki wieprzowej
– około 2 szklanki wody
– 1 kostka mięsna
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 łyżki mąki
Marynata do mięsa:
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 pełna łyżeczka majeranku
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– niepełna łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
Dodatkowo:
– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia
▌Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym?
Mięso z łopatki wieprzowej umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oprószyć niepełną solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i majerankiem. Wlać 2 łyżki octu balsamicznego, olej i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.
Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Cebule pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu lub oleju zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do większego garnka. Dołożyć tochę smalcu i na tej samej patelni obsmażyć partiami zamarynowane mięso na na większym gazie. Przełożyć do garnka.
Gulasz wieprzowy zalać około 2 szklankami wody (tyle tylko, by ledwie przykryła mięso). Dodać kostkę mięsną, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gulasz wieprzowy w sosie własnym dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 1,5 godziny lub trochę krócej).
Na koniec gulasz zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Gulasz wieprzowy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja już zwykle go nie doprawiam. Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem bądź ryżem oraz z dowolną surówką. Gulasz dobrze nadaje się odgrzania. Należy tylko dolać nieco wody.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dawno nie robiłam, dziękuję za inspirację 🙂
Proszę bardzo 🙂