Mięsa

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Tradydycjny i esencjonalny. Gulasz wieprzowy w sosie własnym świetnie smakuje zarówno z pieczywem i ogórkiem kiszonym, jak i z kaszą czy tłuczonymi ziemniakami. Mięso z łopatki wieprzowej idealnie nadaje się na gulasz, bo jest dość tłuste i po ugotowaniu bardzo miękkie.

Przepis na gulasz wieprzowy jest łatwy. Polecam zamarynować mięso.

Zobacz także → gulasz z szynki w sosie pieczarkowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– około 900g łopatki wieprzowej

– około 2 szklanki wody

– 1 kostka mięsna

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki mąki

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 pełna łyżeczka majeranku

–  1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

– niepełna łyżeczka soli

– 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Dodatkowo:

– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym?

Mięso z łopatki wieprzowej umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oprószyć niepełną solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i majerankiem. Wlać 2 łyżki octu balsamicznego, olej i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.

Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Cebule pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu lub oleju zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do większego garnka. Dołożyć tochę smalcu i na tej samej patelni obsmażyć partiami zamarynowane mięso na na większym gazie. Przełożyć do garnka.

Gulasz wieprzowy zalać około 2 szklankami wody (tyle tylko, by ledwie przykryła mięso). Dodać kostkę mięsną, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gulasz wieprzowy w sosie własnym dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 1,5 godziny lub trochę krócej).

Na koniec gulasz zagęścić mąką. W  ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.

Gulasz wieprzowy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja już zwykle go nie doprawiam. Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem bądź ryżem oraz z dowolną surówką. Gulasz dobrze nadaje się odgrzania. Należy tylko dolać nieco wody.

Smacznego!

Helen G.

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button