MięsaPotrawy Świąteczne

Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

Jest miękka, krucha, soczysta i aromatyczna. Gdy na dworze robi się coraz chłodniej, mam wtedy większą ochotę treściwe dania, w szczególności na pieczone mięsa. Dobrą propozycją będzie karkówka pieczona w ziołach prowansalskich.

Karkówka pieczona to idealna potrawa na niedzielę, jak również na okazje typu świąteczny obiad. Gorąco polecam 🙂

Zobacz także → szynka pieczona z rękawa.

(Dla około 6-8 osób)

Składniki:

– około 1,5 kg karkówki

– 2 cebule

– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 5 ząbków czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 3 łyżeczki ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki chili

– 1 łyżka ostrej musztardy (np. węgierska, rosyjska)

– 1 łyżka miodu

– 1,5 łyżeczki soli, pieprz

Jak zrobić karkówkę pieczoną w ziołach prowansalskich?

Marynata: Z podanych składników przyrządzić w miseczce marynatę. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku podzielić na połówki. Zrobić nożem nacięcia w mięsie i je powkładać.  Mięso owinąć grubą nicią, by nadać mu regularny kształt. Nasmarować następnie z obu stron marynatą. Zawinąć ciasno w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na całą noc lub dłużej jeśli mamy czas.

Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie na dużym ogniu podsmażyć mięso, by z każdej strony się zarumieniło. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na gorącą patelnię wlać wino, by zebrało cenne soki z mięsa i wlać do pieczeni.

Zamknięte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 2,5* godziny w temperaturze 200ºC, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia co 25 minut przewracać mięso i polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby dolać trochę wina. Na 15 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, by skórka ładnie się zarumieniła (można też włączyć opcję grill/opiekanie). Po upieczeniu pozostawić mięso jeszcze przez 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić. Kroić mięso na porcje, kiedy będzie zimne.

*1 kg mięsa pieczemy 1 godzinę + 30 minut

1,5 kg mięsa pieczemy ok. 2 godziny

2 kg mięsa pieczemy ok. 2,5 godziny

Ciemny sos pieczeniowy: Do pozostałego po pieczeniu wywaru dodać 1-2 szklanki wody, w zależności od ilości gości i  zagotować w rondelku. Zagęścić 1-2 łyżkami mąki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, choć zwykle nie ma takiej potrzeby, gdyż jest bardzo aromatyczny. Gotowy sos przecedzić przez sito. Karkówkę pieczoną w ziołach prowansalskich podawać na obiad z sosem, ziemniakami (u mnie pieczone ziemniaki) oraz z dowolną surówką (u mnie duszona cukinia).

Smacznego!

Helen G.

Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Uwielbiam to jak wieczorem, kiedy zaraz powinnam iść spać widzę takie pyszności 😉 Ślina się wyprodukowała i mam ochotę lizać ekran 🙂 Przepis wydaje się przystępny do wykonania a właśnie noszę się z zamiarem od jakiegoś czasu, aby takie danie wyczarować 🙂 Czekam na kolejne smakowite posty 🙂 A póki co Twój blog zyskuje kolejną fankę 🙂 :*

  2. Również lubię dobrze zjeść w chłodniejsze dni:) Kiedyś brzydziłam się mięsa, a teraz nie umiem bez niego żyć. Pięknie wygląda ta pieczeń:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button