Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich
Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich
Jest miękka, krucha, soczysta i aromatyczna. Gdy na dworze robi się coraz chłodniej, mam wtedy większą ochotę treściwe dania, w szczególności na pieczone mięsa. Dobrą propozycją będzie karkówka pieczona w ziołach prowansalskich.
Karkówka pieczona to idealna potrawa na niedzielę, jak również na okazje typu świąteczny obiad. Gorąco polecam 🙂
Zobacz także → szynka pieczona z rękawa.
(Dla około 6-8 osób)
Składniki:
– około 1,5 kg karkówki
– 2 cebule
– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Marynata:
– 4 łyżki oleju
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 3 łyżeczki ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki chili
– 1 łyżka ostrej musztardy (np. węgierska, rosyjska)
– 1 łyżka miodu
– 1,5 łyżeczki soli, pieprz
▌Jak zrobić karkówkę pieczoną w ziołach prowansalskich?
Marynata: Z podanych składników przyrządzić w miseczce marynatę. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku podzielić na połówki. Zrobić nożem nacięcia w mięsie i je powkładać. Mięso owinąć grubą nicią, by nadać mu regularny kształt. Nasmarować następnie z obu stron marynatą. Zawinąć ciasno w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na całą noc lub dłużej jeśli mamy czas.
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie na dużym ogniu podsmażyć mięso, by z każdej strony się zarumieniło. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na gorącą patelnię wlać wino, by zebrało cenne soki z mięsa i wlać do pieczeni.
Zamknięte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 2,5* godziny w temperaturze 200ºC, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia co 25 minut przewracać mięso i polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby dolać trochę wina. Na 15 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, by skórka ładnie się zarumieniła (można też włączyć opcję grill/opiekanie). Po upieczeniu pozostawić mięso jeszcze przez 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić. Kroić mięso na porcje, kiedy będzie zimne.
*1 kg mięsa pieczemy 1 godzinę + 30 minut
1,5 kg mięsa pieczemy ok. 2 godziny
2 kg mięsa pieczemy ok. 2,5 godziny
Ciemny sos pieczeniowy: Do pozostałego po pieczeniu wywaru dodać 1-2 szklanki wody, w zależności od ilości gości i zagotować w rondelku. Zagęścić 1-2 łyżkami mąki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, choć zwykle nie ma takiej potrzeby, gdyż jest bardzo aromatyczny. Gotowy sos przecedzić przez sito. Karkówkę pieczoną w ziołach prowansalskich podawać na obiad z sosem, ziemniakami (u mnie pieczone ziemniaki) oraz z dowolną surówką (u mnie duszona cukinia).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam to jak wieczorem, kiedy zaraz powinnam iść spać widzę takie pyszności 😉 Ślina się wyprodukowała i mam ochotę lizać ekran 🙂 Przepis wydaje się przystępny do wykonania a właśnie noszę się z zamiarem od jakiegoś czasu, aby takie danie wyczarować 🙂 Czekam na kolejne smakowite posty 🙂 A póki co Twój blog zyskuje kolejną fankę 🙂 :*
Polecam, mięsko jest naprawdę pyszne:)
Również lubię dobrze zjeść w chłodniejsze dni:) Kiedyś brzydziłam się mięsa, a teraz nie umiem bez niego żyć. Pięknie wygląda ta pieczeń:)
Cos dla moich domowników, pyszności, pozdrawiam 🙂
Wyglada przepysznie,robie na Swieta 🙂