Kotlety Korsarza – siekane z kurczaka z ananasem i porem
Kotlety Korsarza – z kurczakiem i ananasem
Smakowite kotlety siekane z kurczaka, kotlety Korsarza czyli pirata – z dodatkiem ananasa, pora i sera żółtego. Soczyste w środku, za to z chrupiącą skórką.
Siekane kotlety drobiowe świetnie komponują się z przyprawą curry, która nadaje im ciekawy smak oraz apetyczny żółty kolor. Kotlety Korsarza za sprawą ananasa są słodkawe w smaku. Bardzo nam z mężem smakują. Serdecznie polecam!
Zobacz także → kotlety siekane z kurczaka z papryką i serem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 600g piersi z kurczaka
– 1 średnia puszka ananasa (350g po odsączeniu)
– 1 por (tylko biała część)
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 200g sera żółtego
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki majonezu
– 2 jajka
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka curry
– ½ pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– bułka tarta do obtoczenia
▌Jak zrobić kotlety Korsarza?
Cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać. Na oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać por – smażyć 5 minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany czosnek i smayć 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie jak najdrobniej pokroić ostrym nożem, im cieniej tym lepiej (będzie łatwiej smażyć kotlety). Przełożyć do większej miski.
Dodać podsmażoną cebulę z porem i czosnkiem, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wbić jajka, dodać mąkę, majonez oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszać łyżką lub dłońmi. Powinna być zwarta i mieć wyrazisty smak. Formować owalne kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzany olej smażyć kotlety siekane z kurczaka na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Kotlety Korsarza podawać na ciepło solo np. sosem czosnkowym lub tradycyjne z ziemnikami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć