Mięsa

Kotlety mielone mojej mamy

Kotlety mielone mojej mamy

Ulubione z czasów dzieciństwa. Kotlety mielone mojej mamy są soczyste i aromatyczne. Mama zawsze dodaje do mięsa drobno posiekaną natkę pietruszki. To jej sekretny składnik. Kotlety mielone według receptury mojej mamy zawsze się udają.

Nasze sposoby przyrządzania kotletów mielonych nieco się jednak różnią. Ja moczę kajzerkę w mleku, mama zaś w wodzie. Ja dodaję oprócz namoczonej bułki jeszcze nieco bułki tartej oraz kaszę mannę do masy, moja mama już nie. Bardzo lubię kotlety mielone zarówno mamy, jak i te w moim wydaniu.

Serdecznie polecam wam również:

kotlety mielone z pieczarkami

kotlety mielone w waflu.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500 g mielonego mięsa z łopatki lub z szynki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w wodzie

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 jajko

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone mojej mamy?

Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso przełożyć do miski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać odciśniętą, miękką bułkę. Wbić jajko. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyrobić masę.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne średniej wielkości kotlety. Każdy lekko spłaszczyć. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Kotlety mielone mojej mamy podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety mielone mojej mamy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button