Kotlety mielone mojej mamy
Kotlety mielone mojej mamy
Ulubione z czasów dzieciństwa. Kotlety mielone mojej mamy są soczyste i aromatyczne. Mama zawsze dodaje do mięsa drobno posiekaną natkę pietruszki. To jej sekretny składnik. Kotlety mielone według receptury mojej mamy zawsze się udają.
Nasze sposoby przyrządzania kotletów mielonych nieco się jednak różnią. Ja moczę kajzerkę w mleku, mama zaś w wodzie. Ja dodaję oprócz namoczonej bułki jeszcze nieco bułki tartej oraz kaszę mannę do masy, moja mama już nie. Bardzo lubię kotlety mielone zarówno mamy, jak i te w moim wydaniu.
Serdecznie polecam wam również:
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa z łopatki lub z szynki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w wodzie
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety mielone mojej mamy?
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso przełożyć do miski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać odciśniętą, miękką bułkę. Wbić jajko. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyrobić masę.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne średniej wielkości kotlety. Każdy lekko spłaszczyć. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Kotlety mielone mojej mamy podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo apetycznie wyglądają 😉
Dziękuję serdecznie 🙂
Bardzo lubię kotlety mielone 🙂 Są mega smaczne 🙂
MIelony to klasyk 😉