Kotlety mielone zapiekane z piekarnika
Kotlety mielone zapiekane z piekarnika
Mielone inaczej, bo zapiekane z podsmażoną cebulą, boczkiem, tartymi ziemniaki i serem żółtym. Ekstra danie, które zaskoczy was pozytywnie. Kotlety mielone nie wymagają wcześniejszego smażenia, nie dodajemy też do nich namoczonej w mleku bułki. Takie mielone z piekarnika są bardzo sycące, można je jeść zarówno z ziemniakami czy ryżem lub solo z surówką.
Zobacz także → kiełbasa pieczona w piekarniku.
Składniki:
– 800g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 2/3 łyżeczki mielonej słodkiego papryki
– 2 cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 4 ziemniaki
– 100g żółtego sera
– 80-100g stopionego boczku parzonego
– kilka łyżeczek gęstej śmietany 18% (200g)
– 3 łyżki oleju
– ¼ szklanki zimnej wody
– suszony koperek
– sól, pieprz, maggi
Dodatkowo:
– świeża natka pietruszki do dekoracji
▌Przepis na: Kotlety mielone zapiekane z piekarnika – Etapy przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia w małą kostkę boczku i stopienia go na malutkim ogniu pod przykryciem na patelni. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule na złoto na większym gazie, często mieszając. Pod koniec smażenia lekko posolić i połączyć z boczkiem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody, posolić i posypać pieprzem.
Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać przyprawy, starty na tarce czosnek oraz wodę. Wyrabiać chwilę, aż masa wchłodnie wodę. Wilgotnymi dłońmi wyrabiać okrągłe spłaszczone kotlety. Każdy kłaść na wyłożonej papierem dużej blasze do pieczenia.
Na kotlety kłaść porcję podsmażonej cebuli z boczkiem, następnie starte ziemiaki. Wierzch posypać suszonym koperkiem. Natępnie na każdy kotlet delikatnie rozsmarować łyżeczkę śmietany. Wierzch każdego kotleta położyć starty, bądź pokrojony w kosteczkę żółty ser.
Kotlety przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z surówką i innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Helen G.
Galeria zdjęć