Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
Są nie tylko bardzo smaczne ale też i sycące. Kotlety ryżowe polecam smażyć na oleju ryżowym, który pogłębi dodatkowo smak dania. Olej ten świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż w małym stopniu jest wchłaniany przez potrawy. Dania zachowują swój oryginalny smak. W wersji wegetariańskiej kotletów ryżowych można zrezygnować z wędliny i dać za to więcej sera albo startą na tarce marchew.
Zobacz także → kotlety z kaszy jaglanej i brokuła.
(12 sztuk)
Składniki:
– 3 woreczki ryżu (300g) lub 1 i ⅓ szklanki ryżu (1 szklanka ryżu= 225 g)
– 15 dag wędliny
– 15 dag żółtego sera
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki kaszy manny
– 2-3 łyżki bułki tartej
– ½ łyżeczki curry
– posiekany koperek
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej ryżowy do smażenia
▌Jak zrobić kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem?
Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli używacie ryżu sypkiego należy uprzednio go bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod zimną wodą, aż woda będzie zupełnie czysta. W garnku zagotować 2 i 1/3 szklanki wody. Osolić i dodać 1 łyżkę oleju (ryż nie będzie się sklejał). Ryż wsypać na wrzątek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie owinąć garnek w ściereczkę lub ręcznik i pozostawić na 10 minut, aby ryż doszedł. Nie będzie przez to posklejany. Ryż przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju ryżowym. Po chwili dodać posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać do przestudzonego ryżu. Wędlinę pokroić drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ryżu. Wbić jajka, dodać kaszę, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Wyrobić gładką masę. W razie potrzeby dodać jeszcze bułki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Zwilżonymi dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ryżowym. Ostrożnie przewracać kotlety, bo mogą się kruszyć. Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem podawać z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką np. z pomidorami ze śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
bez tej szynki i byłyby idealne wege kotlety dla mnie :))
bardzo ciekawy pomysł i z tą szynką równie dobrze się prezentują.
O takie kotleciki ryżowe muszą być pyszne! Koniecznie muszę zrobić 🙂
Niby taki sobie ryż,a ile smakołyków można zrobić!
Pozdrawiam i zapraszam do Domu Rozalii!
Znam i często robię wersję bez wędliny. Lubimy te kotleciki z sosem pomidorowym 😉