Kotlety warzywne
Kotlety warzywne
Zdrowe i pożywne. Kotlety warzywne to idealna propozycja dania obiadowego dla wegetarian. Są też zwykle lubiane przez dzieci. Kotlety z warzyw, czyli z papryki, marchewki, cebuli, czosnku, z dodatkiem startego żółtego sera i posiekanej natki pietruszki. Bardzo lubię je robić jako odmianę dla kotletów mięsnych. Niewielki dodatek majonezu sprawia, że kotlety są soczyste.
Pamiętajcie tylko, aby po podsmażeniu warzyw przestudzić masę. Będzie łatwiej formować kotlety. Bułki tartej dajcie „na oko”, czyli tyle by można było swobodnie wyrabiać kotlety. Kotlety warzywne możecie również wzbogacić o dodatek startych pieczarek, z tymże po ich przesmażeniu należy odlać wodę.
Zobacz także → kotlety z kaszy jaglanej i brokuła
(9 sztuk)
Składniki:
– po 1 czerwonej i żółtej papryce
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g żółtego sera
– 1 jajko
– 1 łyżeczka majonezu
– pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do masy i obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety warzywne?
Warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, następnie papryki pokroić w niedużą kostkę. Marchewki oraz ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać papryki i startą marchewkę. Smażyć kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.
Wbić jajko. Dodać starty żółty ser, 1 łyżeczkę majonezu, sól oraz pieprz. Dodać tyle bułki tartej, by swobodnie móc formować okrągłe bądź owalne kotlety. Najlepiej nabierać porcję masy wilgotnymi dłońmi. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety warzywne smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Świetne, warzywne kotlety. Dobrze, od czasu do czasu, zjeść coś wegetariańskiego, a przy okazji smacznego 🙂
Zgadzam się 🙂
Muszą być pyszne;) wyglądają niezwykle apetycznie:)
Są 🙂 Dziękuję 🙂
Takich typowo warzywnych to nie robiłam jeszcze ale ziemniaczane z dorszem to tak 🙂
Apetycznie wyglądają Twoje kotleciki 😉
Dziękuję 🙂 Rybne też czasem robię 🙂
Brzmi bardzo interesująco 🙂 I świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków 🙂
Też tak uważam 🙂