WegetariańskieZupy i kremy

Krem z groszku

Krem z groszku

Jest  zdrowy, smaczny i pożywny. Krem z groszku ugotowałam na wywarze z włoszczyzny, bez dodatku kostki rosołowej. Zupa jest na tyle aromatyczna, że nie ma potrzeby wzbogacać jej glutaminianem sodu.

W smaku wyczuwam lekką słodycz przełamaną ostrością papryczki chili. Od pewnego czasu przestałam dodawać kostki bulionowe do zup i sosów. Wiem, że w moich starych przepisach często one goszczą. Staram się unikać glutaminianu sodu z uwagi na jego szkodliwe działanie na zdrowie. Przyczynia się on m in. do wywoływania migren, alergii skórnych, obniżenia koncentracji, nadpobudliwości u dzieci (ADHD). Trzykrotnie też zwiększa ryzyko otyłości. Produktów bogatych w glutaminian sodu (głównie fast foody/jedzenie śmieciowe) zjadamy zwykle więcej, niż powinnyśmy.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 450g świeżego bądź mrożonego groszku

– włoszczyzna (pietruszka, seler, por, marchewka)

– 2 średnie ziemniaki

– 1 cebula

– 2-3 łyżki gęstej śmietany

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki soku z cytryny

– ½ małej papryczki chili

– mielona gałka muszkatołowa

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek do posypania

– grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić krem z groszku?

Cebulę zeszklić na maśle. Warzywa umyć pokroić, za wyjątkiem marchewki. Umieścić w garnku, dodać ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy. Zalać ok. 1,2 l wody. Dodać do warzyw zeszkloną cebulę, posiekane chili i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy woda się zagotuje wrzucić groszek. Gotować do miękkości warzyw. Marchew wraz z listkiem laurowym wyjąć. Zostawić ½ szklanki groszku do dekoracji, resztę zmiksować na gładki krem. Zagotować, dodać zahartowaną śmietanę.

Doprawić zupę solą, pieprzem, szczyptą cukru, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Krem z groszku podawać udekorowany grzankami, bądź groszkiem ptysiowym, posypany zielonym groszkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Krem z groszku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. To musi byc pyszne, ta zupa – krem:)
    Bardzo dobrze, ze nie dodajesz kostek, ja tez staram sie je unikac, ze wzgledu na corke, ktora ciagle mi powtarza wlasnie o szkodliwosci glutamininanu sodu.
    Same warzywa daja wspanialy smak Nawet przygotowuje teraz sama vegete, po prostu susze warzywa..

    Pozdrawiam serdecznie:)

  2. A ja jestem leniwa i używam kostek. Na usprawiedliwienie mam to że zup bardzo mało gotuje bo mąż woli drugie dania tylko. Uwielbiam krem z groszku i lubię go jeść w takich jesienno-zimowych porach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button