Krem z groszku
Krem z groszku
Jest zdrowy, smaczny i pożywny. Krem z groszku ugotowałam na wywarze z włoszczyzny, bez dodatku kostki rosołowej. Zupa jest na tyle aromatyczna, że nie ma potrzeby wzbogacać jej glutaminianem sodu.
W smaku wyczuwam lekką słodycz przełamaną ostrością papryczki chili. Od pewnego czasu przestałam dodawać kostki bulionowe do zup i sosów. Wiem, że w moich starych przepisach często one goszczą. Staram się unikać glutaminianu sodu z uwagi na jego szkodliwe działanie na zdrowie. Przyczynia się on m in. do wywoływania migren, alergii skórnych, obniżenia koncentracji, nadpobudliwości u dzieci (ADHD). Trzykrotnie też zwiększa ryzyko otyłości. Produktów bogatych w glutaminian sodu (głównie fast foody/jedzenie śmieciowe) zjadamy zwykle więcej, niż powinnyśmy.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 450g świeżego bądź mrożonego groszku
– włoszczyzna (pietruszka, seler, por, marchewka)
– 2 średnie ziemniaki
– 1 cebula
– 2-3 łyżki gęstej śmietany
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ małej papryczki chili
– mielona gałka muszkatołowa
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– szczypiorek do posypania
– grzanki lub groszek ptysiowy
▌Jak zrobić krem z groszku?
Cebulę zeszklić na maśle. Warzywa umyć pokroić, za wyjątkiem marchewki. Umieścić w garnku, dodać ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy. Zalać ok. 1,2 l wody. Dodać do warzyw zeszkloną cebulę, posiekane chili i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy woda się zagotuje wrzucić groszek. Gotować do miękkości warzyw. Marchew wraz z listkiem laurowym wyjąć. Zostawić ½ szklanki groszku do dekoracji, resztę zmiksować na gładki krem. Zagotować, dodać zahartowaną śmietanę.
Doprawić zupę solą, pieprzem, szczyptą cukru, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Krem z groszku podawać udekorowany grzankami, bądź groszkiem ptysiowym, posypany zielonym groszkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
To musi byc pyszne, ta zupa – krem:)
Bardzo dobrze, ze nie dodajesz kostek, ja tez staram sie je unikac, ze wzgledu na corke, ktora ciagle mi powtarza wlasnie o szkodliwosci glutamininanu sodu.
Same warzywa daja wspanialy smak Nawet przygotowuje teraz sama vegete, po prostu susze warzywa..
Pozdrawiam serdecznie:)
Słyszałam o takiej „domowej vegecie”, muszę koniecznie spróbować 🙂
Muszę spróbować 🙂
A ja jestem leniwa i używam kostek. Na usprawiedliwienie mam to że zup bardzo mało gotuje bo mąż woli drugie dania tylko. Uwielbiam krem z groszku i lubię go jeść w takich jesienno-zimowych porach.
Mój mąż też woli drugie dania, faceci chyba tak mają. Gotuję zupy również rzadko:)