Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Lekkie z budyniem i kruszonką. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest doskonałym ciastem na lato, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców. Zamiast malin możecie z powodzeniem dać truskawki, porzeczki, poziomki, jagody, borówki czy agrest.
Moja babcia robiła takie kruche ciasto najczęściej z porzeczkami albo z rabarbarem. Nazywała je skubaniec. Przepis na ciasto z malinami i budyniem jest bardzo prosty. Trzeba tylko dobrze schłodzić kruche ciasto (zwłaszcza mniejszą część, którą będziemy potem ścierać na tarce).
Zobacz także
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub trochę mniejsza)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– ½ szklanki cukru
– 5 żółtek
– 250g zimnego masła lub margaryny
Budyniowa pianka:
– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– ⅓ szklanki oleju
– 5 białek
Dodatkowo:
– 500g malin lub innych owoców sezonowych (np. truskawki, borówki, jeżyny, poziomki albo porzeczki)
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką?
Kruche ciasto: Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do większej miski, dodać żółtka, cukier oraz pokrojone zimne masło lub margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawić do zamrażalnika na około godzinę, aby się dobrze schłodziło. W międzyczasie przygotować budyniową piankę.
Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal ubijając. Następnie wsypać budynie (proszek) i powoli wlewać strużką olej nadal ubijać.
Maliny lub inne owoce umyć. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie ma konieczności ich rozmrażania. Wyciągnąć z zamrażalnika większą część ciasta (2/3) i wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15 minut. Na podpieczony kruchy spód ciasta wylać budyniową piankę. Układać gęsto maliny otworkami do góry. W razie potrzeby można je nieco wepchnąć w piankę.
Na wierzch ciasta zetrzeć na dużych oczkach pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta. Placek wstawić do piekarnika i piec jeszcze w tej samej temperaturze (190°C) przez około 40 minut, do zarumienienia góry. Po wystudzeniu ciasto z malinami i budyniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ciasto wygląda obłędnie 🙂 Takie ciasta bardzo lubię 🙂
Dziękuję 🙂 Ciasto jest bardzo smaczne oraz łatwe w upieczeniu.
Ciasto kruche z dodatkiem owoców to smak mojego dzieciństwa. Pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach 🙂
Dziękuję:) Mnie też kojarzy się z dzieciństwem:)
KIedyś takie piekłam ale w wersji z kakao 🙂
Mniam! Z chęcią zjadłabym kawałeczek! Muszę zapamiętać przepis 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Nigdy nie jadłam ciasta z budyniową pianką 🙂 Ciekawe, jak smakuje!
Spróbuj, jest bardzo smaczne:)
Wspaniałe ciasto 🙂 Maliny i kruche ciasto smakuje rewelacyjnie.
Dziękuję 🙂