Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem
To proste i smaczne danie. Bardzo lubię połączenie mięsa z kurczaka ze szpinakiem i żółtym serem. Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem to potrawa, która swoim kształtem przypomina nieduże ruloniki. Są bardzo chrupiące, z błyszczącą skórką.
Przepis na kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem jest nieskomplikowany. Szpinak powinien być dobrze odciśnięty z nadmiaru wody.
Zobacz także
→ kurczak w cieście francuskim
→ kurczak w cieście francuskim z warzywami.
(12 sztuk)
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka (ok. 50 dag)
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego
– 10 dag startego żółtego sera
– 4 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 jajko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1-2 płaskie łyżeczki curry
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem?
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką, Podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia. Szpinak włożyć do garnka z roztopionym masłem, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Następnie dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać straty żółty ser i zamieszać. Pozostawić do ostudzenia. Ciasto francuskie jeśli używamy mrożonego wpierw rozmrozić. Jeśli jest świeże z lodówki, podzielić każde opakowanie na 6 równych prostokątów. Ponakłuwać każdy widelcem, by równomiernie wyrosło.
Na każdy prostokąt ciasta nakładać porcję kurczaka i szpinaku. Złożyć boki i zawijać w rulon. Na każdym rulonie zrobić trzy nacięcia nożem. Wyłożyć ruloniki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy rulonik posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nagrzać piekarnik do temperatury 200˚C i piec przez ok.15-20 minut, aż się zarumienią. Kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem podawać co najwyżej z surówką lub solo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Tak przeglądam te przepisy i robię sie głodna coraz bardziej, ale jak zobaczyłam te pyszności to już umarłam z głodu 😀
a gdzie szpinak w składnikach?? ile go potrzeba??
Dzięki za uwagę, nie zauważyłam. 1 opakowanie szpinaku mrożonego:)