Mięsa

Kurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym

Kurczak piccata – z kaparami w sosie śmietanowym

Z kaparami, w kremowym sosie na bazie białego wina. Kurczak piccata to aromatyczne, eleganckie i stosunkowo szybkie w przyrządzeniu danie. Kluczem do sukcesu tej potrawy jest sos na winno-maślany z cytrynową nutą, wzbogacony dodatkiem bulionu i słodkiej śmietanki. Nie można zapomnieć o kaparach i świeżej posiekanej natce pietruszki.

Piccata z piersi kurczaka może być przyrządzona także z indyka lub schabu. Tradycyjną włoską piccatę przyrządza się z cielęciny.

Zobacz takżeKurczak w kremowym sosie śmietanowo-pieczarkowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 600-700g piersi z kurczaka

Sos śmietanowy:

– 1/3 szklanki białego wina (dałam półwytrawne)

– 1 szklanka bulionu*

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– 150g słodkiej śmietanki 30%

– 1 łyżka mąki

– 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)

– 3 łyżki kaparów

– 2 łyżki soku z cytryny

– szczypta cukru

– sól, pieprz

*jeśli chcemy użyć bulionu kostki, to dajemy połowę kostki drobiowo-warzywnej na tę ilość wody

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia kurczaka

– 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić kurczaka piccata?

Piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie przekroić każdą pierś wzdłuż. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdy filet posypać solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Piersi z kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano (na większym ogniu). Przełożyć na talerz.

Sos śmietanowy: Na patelnię dodać odrobinę oleju, wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć pół minuty, często mieszając Następnie wlać ½ szklanki bulionu oraz wino. Gotować przez 3-4 minuty. Następnie dodać masło. Mąkę rozrobić pozostałej połowie szklanki bulionu. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Na koniec wlać śmietankę. Wymieszać.

Sos śmietanowy doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dodać odsączone kapary i ewentualnie starty parmezan. Następnie włożyć filety z kurczaka. Danie pogotować jeszcze ze 3 minuty. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Potrawę zestawić z palnika. Kurczaka piccata podawać z kluseczkami lub makaronem (ewentualnie z ziemniakami) i surówką. Można udekorować pół-plasterkami cytryny.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Kurczak piccata - z kaparami w sosie śmietanowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close