Kurczak zapiekany w sosie serowym
Kurczak zapiekany w sosie serowym
To pomysł na niebanalny obiad. Kurczak zapiekany w sosie serowym jest bardzo sycącą potrawą. Nie warto przejmować się nadmiernymi kaloriami. Tutaj liczy się niepowtarzalny smak dania. Potrawa dobrze komponuje się z ryżem. Serdecznie polecam wam też pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem.
(dla 3-4 osób)
Składniki:
– pierś z kurczaka (ok. 500g)
– 1 serek camembert
– 1 cebula
Marynata do mięsa:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
– ok.½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– po ½ łyżeczki majeranku, tymianku i oregano
– pieprz
Sos serowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 i ¼ szklanki zimnego mleka
– 15 dag sera cheddar
– mielona gałka muszkatołowa
– pieprz cayenne
▌Jak zrobić kurczaka zapiekanego w sosie serowym?
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski. Z podanych składników przygotować marynatę. Włożyć mięso do miseczki zalać marynatą, dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Sos serowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać. Jak mąka zacznie zmieniać kolor, dodawać stopniowo zimne mleko cały czas mieszając. Dodawać porcjami starty cheddar i mieszać, by ser dobrze się rozpuścił. Sos powinien być gęsty ale lejący. Jeśli wyjdzie za gęsty dodać mleka. Na koniec doprawić gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
Kurczaka i cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i polać sosem serowym. Na wierzchu położyć kawałki sera camembert. Zapiekankę posypać oregano. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez 20-25 minut. Kurczaka zapiekanego w sosie serowym podawać z ryżem lub ziemniakami purée i surówką np. z surówką z marchewki i jabłka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć