Langosze – węgierskie placki
Langosze – węgierskie placki
Prawdziwy węgierski przysmak. Langosz to tradycyjny placek drożdżowy z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, smażony w głębokim tłuszczu jak pączki. Podaje się go rzecz jasna Węgrzech ale też i Austrii, Czechach czy na Słowacji jako szybką przekąskę uliczną.
Langosze polewa gęstą kwaśną śmietaną np. z dodatkiem czosnku i posypuje tartym żółtym serem. Dawniej langosze piekło się na ogniu w piecu chlebowym. Nazwa langosz z węgierskiego lángos pochodzi od słowa láng, które oznacza płomień.
Dodatek ugotowanych wcześniej ziemniaków sprawia, że ciasto drożdżowe na dłużej pozostaje świeże i puszyste. Jedliśmy z mężem langosze przez 3 dni i odgrzewane w piekarniku były wprost doskonałe a ciasto idealnie miękkie.
Pokuszę się o stwierdzenie, że langosze – węgierskie placki drożdżowe są przepyszne. Przepis na langosze jest dość łatwy. Jedyna trudność polega na pożądnym rozgrzaniu oleju (co najmniej kilka minut). Musi być bardzo gorący i skwierczeć, kiedy wrzucimy langosza.
Na Węgrzech popularne są również langosze bez ziemniaków, w mojej ocenie mniej smaczne ale to kwestia indywidualna.
Zobacz także → moskole – placki ziemniaczane po góralsku.
(9 sztuk)
Składniki:
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– około 350 ml lekko ciepłego mleka
– 25 g świeżych drożdży
– 500g mąki pszennej
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
– około 1/2 litra oleju do smażenia
Dodatkowo:
– gęsta kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
– tarty żółty ser do posypania
– 1 ząbek czosnku
– koperek do dekoracji
▌Jak zrobić langosze?
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach przełożyć na talerz, obrać ze skórki i ugnieść widelcem na puree. Odstawić do ostudzenia.
Mleko lekko podrzać, odlać do osobnego naczynia ½ szklanki, wkruszyć drożdże, dodać cukier – wymieszać, przykryć odstawić na 5-10 minut aż zaczną „pracować”.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wlać resztę mleka oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę mleka. Ciasto drożdżowe oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować okrągły placek – langosz o grubości około 1,5 cm. Placki wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Na głębokiej niezbyt dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej o wysokości około 4-5 cm. Na bardzo gorący olej włożyć langosza – smażyć kaźdy placek pojedyńczo po kilka minut z każdej strony (powinien skwierczeć) – uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu langosza przełożyć na wyłożony ręcznikiem kuchennym talerz.
Placki Langosze podawać posmarowane śmietaną i posypane tartym żółtym serem. Do śmietany można dać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Węgierskie Langosze można podawać także na słodko np. ze śmietaną i cukrem albo z konfiturami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Próbowałam ich kiedyś z jakiego Foodtrucka i były pyszne. Sama nigdy nie robiłam. Może spróbuję 🙂