Łopatka duszona w sosie własnym
Łopatka duszona w sosie własnym
Mięciutka i krucha. Łopatka duszona w sosie własnym to nieskomplikowane a jakże smaczne danie obiadowe, doskonałe na weekend. Łopatka wieprzowa świetnie nadaje się do duszenia, zarówno w całości, w plastrach czy jako gulasz.
Łopatka wieprzowa duszona obowiązkowo z dużą ilością cebuli, która zagęszcza sos. Mięso jest aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach!
Przepis na łopatkę wieprzową w sosie zaczerpnęłam od mojej mamy. Od lat niezmiennie przygotowuje to mięso. Przyznaję, że łopatka w sosie w wydaniu mamy jest pyszna. Mięso dobrze będzie się komponować z wszelkimi kaszami, ziemniakami puree, kluskami śląskimi albo kopytkami.
Zobacz także
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg łopatki wieprzowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 2-3 łyżki mąki
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– sól, pieprz
▌Jak zrobić łopatkę duszoną w sosie własnym?
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu, po czym przełożyć do rondla. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.
Na tłuszczu zeszklić najpierw cebulę, po czym dodać czosnek i chwilę smażyć, po czym dodać do mięsa. Mięso podlać niedużą ilością wody, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać mieloną słodką paprykę, nieco soli i pieprzu a także liście laurowe oraz kulki pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa, ponad godzinę.
W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Łopatkę duszoną w sosie doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Podawać z ziemniakami puree, ryżem albo kaszą i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć