Makowiec drożdżowy z kruszonką
Makowiec drożdżowy z kruszonką
Kto powiedział, że ciasto makowe to tylko na święta! Uwielbiam ten makowiec drożdżowy z kruszonką i kubkiem gorącego kakao czasem zamiast kolacji. Ciasto drożdżowe nie jest suche, jak to niestety często bywa w tego rodzaju wypiekach a masa makowa, zwłaszcza ta domowa – to prawdziwa petarda! 🙂 Polecam, bo jest dużo smaczniejsza od masy makowej z puszki. Aby skrócić czas przygotowania masy makowej, polecam kupić mak mielony. Sama tak zawsze robię.
Ten makowiec to taka duża drożdżówka z makiem i kruszonką, jakie sprzedaje się cukierniach. Ciasto drożdżowe jest zawinięte w coś na kształt warkocza.
Zobacz także → ciasto japońskie.
(2 makowce)
Składniki:
– 500g mąki pszennej tortowej
– 30g świeżych drożdży
– 1 jajko
– 3 żółtka
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 3 łyżki oleju
– 80g masła
– 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250ml)
– szczypta soli
Masa makowa*:
– wrzące mleko do namoczenia maku
– 200g maku mielonego
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 3-4 łyżki miodu
– 50g masła
– 50g rodzynek
– 50g orzechów włoskich oraz migdałów w płatkach
– 1 opakowanie skórki pomarańczowej
– garść suszonych moreli lub śliwek (opcjonalnie)
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka kakao
– aromat migdałowy
– pozostałe z ciasta 3 białka ubite na sztywną pianę
* w wersji dla lenwych można dać 1 puszkę gotowej masy makowej.
Dodatkowo:
– 1 rozmącone jajko o z odrobiną mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Kruszonka:
– 5 łyżek mąki
– 2,5 łyżki masła
– 2,5 łyżki cukru
▌Przepis na makowiec drożdżowy z kruszonką
Zaczynamy od przygotowania masy makowej: Mak zalać do lekkiego przykrycia wrzącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu przez gęste sitko albo lnianą ściereczkę. Rodzynki, morele lub śliwki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem. Jeśli dajemy morele i śliwki, po namoczeniu należy je także drobno posiekać.
Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i mielonym cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie odrobinę rumu albo likieru Amaretto.
Przez wykorzystaniem masy do ciasta masę makową należy połączyć z 3 białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli.
Ciasto drożdżowe: masło stopić w rondelku, ostudzić. Drożdże wkruszyć do lekko ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki – zaczyn pozostawić pod przykryciem przez około 10 minut, aż zacznie „pracować”. Do większej miski przesiać mąkę, wbić jajko, żółtka, wlać zaczyn, olej, cukier i szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby gdyby było za luźne minimalnie podsypać mąką. Na koniec dodać przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić na około 45 min – 1h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto znów przez krótką chwilkę wyrabiać, po czym podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (u mnie 32 cm) – tyle co długość blachy. Posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Roladę przeciąż wdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną. Rozcięte końcówki zapleść, tworząc warkocz. Przeciąć nie rozciętą końcówkę ciasta i dokończyć zaplatania warkocza.
Makowce umieścić na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ciasta rodzielić między sobą pergaminem. Wierzch posmarować białkiem, następnie posypać kruszonką.
Kruszonka: mąkę, zimne masło i cukier wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie rozetrzeć tworząc „okruchy”.
Placek drożdżowy z makiem wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec około 35 minut do zezłocenia.
Po ostudzeniu ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką przechowywać w worku foliowym albo w zamkniętym pojemniku, by nie wyschło.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć