Naleśniki z brokułami, szynką i serem

Naleśniki z brokułami, szynką i serem
Są przykładem smacznych naleśników wytrawnych. Brokuły, szynka i ciągnący żółty ser, stanowią doskonałe połączenie smakowe. Naleśniki wytrawne zagościły w mojej kuchni na dobre, odkąd zrobiłam kiedyś naleśniki po meksykańsku. Następnym razem chciałam wymyślić inne, równie smaczne nadzienie. Zapytałam więc męża, z jakim farszem zjadłby naleśniki. Z jego ust padło hasło: „brokuły”, więc były brokuły.
Dorzuciłam do farszu również szynkę, cebulkę i żółty ser, aby podkręcić smak. Doprawiłam go ziołami prowansalskimi, słodką papryką i ząbkiem czosnku. Nadzienie wyszło naprawdę dobre. Zapiekłam naleśniki w piekarniku, posypując startym żółtym serem ale z powodzeniem możecie również podsmażyć je na patelni i pod koniec posypać serem. Gorąco polecam
(około 13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mleka
– 1 ½ szklanki wody (użyłam gazowanej)
– około 2,5 szklanki mąki pszennej
– 2 jaja
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 1 brokuł
– 25-30 dag szynki (dobrze sprawdza się szynka konserwowa)
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 20 dag sera żółtego
– słodka papryka, zioła prowansalskie
– sól, pieprz
▌Jak zrobić naleśniki z brokułami, szynką i serem?
Ciasto: Do miski wbić jajka, wlać wodę, mleko, wsypać mąkę. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Dodać szczyptę soli i olej. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować papierem). Smażyć placki, nie dodając już później tłuszczu.
Farsz: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Drobno posiekać nożem. Cebulę i szynkę pokroić w małą kostkę. Wpierw zeszklić cebulę, później dodać szynkę, smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek. Składniki umieścić w misce, dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
Na każdy placek nakładać 2 łyżki farszu, zwijać boki następnie zwinąć podobnie jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia.
Naleśniki z brokułami, szynką i serem podawać gorące. Zamiast zapiekać w piekarniku, można podsmażyć naleśniki na patelni i pod koniec posypać startym żółtym serem. Przykryć na chwilę pokrywką. Poczekać aż ser się rozpuści i podawać na talerze.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Nie wiem czy odważyłabym się zjeść brokuła
Mniam zapowiada sie pysznie.
Wypróbowałam przepis. Danie smaczne, ale zamieniłabym szynkę na gyrosa, ewentualnie naleśniki na tortillę. Co kto woli.
Niemałym zaskoczeniem było gdy moja 2latka zjadała takie naleśniki ze smakiem, 4latek też nie grymasił – a wiadomo jak trudno czasem przemycić jakieś warzywo dziecku… Dorośli mówili: pycha, ekstra! Zrobię je z pewnością jeszcze nie raz.
Jeśli ktoś lubi czosnek to trzeba dać go trochę więcej, bo 1 ząbek jest praktycznie niewyczuwalny
Cieszę się, że naleśniki smakowały rodzince:) Oczywiście jak najbardziej można dać więcej czosnku, wedle uznania