Naleśniki z brokułami, szynką i serem
Naleśniki z brokułami, szynką i serem
Są przykładem smacznych naleśników wytrawnych. Brokuły, szynka i ciągnący żółty ser, stanowią doskonałe połączenie smakowe. Naleśniki wytrawne zagościły w mojej kuchni na dobre, odkąd zrobiłam kiedyś naleśniki po meksykańsku. Następnym razem chciałam wymyślić inne, równie smaczne nadzienie. Zapytałam więc męża, z jakim farszem zjadłby naleśniki. Z jego ust padło hasło: „brokuły”, więc były brokuły.
Dorzuciłam do farszu również szynkę, cebulkę i żółty ser, aby podkręcić smak. Doprawiłam go ziołami prowansalskimi, słodką papryką i ząbkiem czosnku. Nadzienie wyszło naprawdę dobre. Zapiekłam naleśniki w piekarniku, posypując startym żółtym serem ale z powodzeniem możecie również podsmażyć je na patelni i pod koniec posypać serem. Gorąco polecam 🙂
(około 13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mleka
– 1 ½ szklanki wody (użyłam gazowanej)
– około 2,5 szklanki mąki pszennej
– 2 jaja
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 1 brokuł
– 25-30 dag szynki (dobrze sprawdza się szynka konserwowa)
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 20 dag sera żółtego
– słodka papryka, zioła prowansalskie
– sól, pieprz
▌Jak zrobić naleśniki z brokułami, szynką i serem?
Ciasto: Do miski wbić jajka, wlać wodę, mleko, wsypać mąkę. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Dodać szczyptę soli i olej. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować papierem). Smażyć placki, nie dodając już później tłuszczu.
Farsz: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Drobno posiekać nożem. Cebulę i szynkę pokroić w małą kostkę. Wpierw zeszklić cebulę, później dodać szynkę, smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek. Składniki umieścić w misce, dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
Na każdy placek nakładać 2 łyżki farszu, zwijać boki następnie zwinąć podobnie jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia.
Naleśniki z brokułami, szynką i serem podawać gorące. Zamiast zapiekać w piekarniku, można podsmażyć naleśniki na patelni i pod koniec posypać startym żółtym serem. Przykryć na chwilę pokrywką. Poczekać aż ser się rozpuści i podawać na talerze.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie wiem czy odważyłabym się zjeść brokuła 🙂
Mniam zapowiada sie pysznie.
Wypróbowałam przepis. Danie smaczne, ale zamieniłabym szynkę na gyrosa, ewentualnie naleśniki na tortillę. Co kto woli. 🙂
Niemałym zaskoczeniem było gdy moja 2latka zjadała takie naleśniki ze smakiem, 4latek też nie grymasił – a wiadomo jak trudno czasem przemycić jakieś warzywo dziecku… Dorośli mówili: pycha, ekstra! Zrobię je z pewnością jeszcze nie raz.
Jeśli ktoś lubi czosnek to trzeba dać go trochę więcej, bo 1 ząbek jest praktycznie niewyczuwalny 😉
Cieszę się, że naleśniki smakowały rodzince:) Oczywiście jak najbardziej można dać więcej czosnku, wedle uznania 🙂