Naleśniki z farszem ruskim
Naleśniki z farszem ruskim
Choć wprost uwielbiam pierogi ruskie, niestety nie zawsze mam czas i ochotę je lepić. Naleśniki z farszem ruskim stanowią dla nich ciekawą alternatywę. Nie są tak pracochłonnym daniem jak lepienie pierogów. Farsz ruski to połączenie gotowanych, utłuczonych ziemniaków wraz serem białym i cebulką usmażoną na złoto. W tym przypadku polecam wzbogacić go o dodatek boczku wędzonego. Spróbujcie a nie pożałujecie!
Moja propozycja podania naleśników z farszem ruskim to podsmażone lub zapieczone w piekarniku z dodatkiem startego sera żółtego i posypane mieloną słodką lub ostrą papryką. Maż jest zawsze zachwycony tą potrawą 🙂
Zobacz także
→ naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serem feta
(12-13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– około 2,5 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2-3 łyżki oleju*
– sól
*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.
Farsz ruski:
– 4-5 średniej wielkości ziemniaków
– 200g sera białego półtłustego
– 1 cebula
– 10 dag boczku wędzonego
– mielona gałka muszkatołowa
– maggi (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 10 dag żółtego sera
– słodka lub ostra papryka do posypania
– ketchup (opcjonalnie)
▌Jak zrobić naleśniki z farszem ruskim?
Ciasto: Ciasto przygotować z podanych składników za pomocą miksera. Usmażyć cienkie placki.
Farsz ruski: Ziemniaki ugotować, dokładnie ubić i pozostawić do wystudzenia. Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni na małym gazie. Kiedy zrobi się wyraźnie zarumieniony, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Ja robię tak, że zrumieniony boczek przekładam na talerz. Na tej samej patelni dodaję trochę oleju i podsmażam cebulę na większym gazie, aż lekko zbrązowieje (jednakże nie można jej spalić). Podczas smażenia cebulę należy często mieszać. Cebulka usmażona na złoto ma niepowtarzalny smak.
Stopiony boczek wraz z podsmażoną cebulą dodać do farszu. Ser rozdrobnić widelcem. Ziemniaki wymieszać z serem. Farsz doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi. Powinien mieć wyrazisty smak. Naleśniki smarować farszem i zawijać jak krokiety, tylko lekko spłaszczone.
Naleśniki z farszem ruskim podsmażyć na patelni na rumiano lub pogrzać w piekarniku. Na koniec na każdy naleśnik nałożyć porcję startego żółtego sera i posypać słodką lub ostrą papryką. Przykryć pokrywką i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Naleśniki z farszem ruskim podawać gorące. Można polać ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wow, bardzo fajna odmiana "pierogow ruskich " 🙂
musze kiedys takie zrobic 🙂