Naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki z mięsem mielonym
Pomysł na pyszne i treściwe danie. Oto naleśniki z mięsem mielonym. Świetnie smakują zarówno odsmażone z patelni albo zapieczone z żółtym serem lub polane gęstym sosem pieczarkowym. Jak kto woli. Poznaj najlepszy przepis na proste naleśniki z mięsem mielonym.
Farsz mięsny można doprawić tradycyjnie solą, pieprzem, majerankiem, mieloną słodką papryką albo tak jak ja – używając przyprawy kebab-gyros. Wariant ten serdecznie polecam. Dobrze podkreśla smak mięsa.
Naleśniki nadziewane mięsem mielonym są łatwą potrawą. To Obiad, który wyjdzie każdemu. Placki naleśnikowe można wcześniej usmażyć a później przełożyć farszem i tylko odgrzać.
Zobacz także → naleśniki po meksykańsku.
(około 14 sztuk)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki wody
– 2 jajka
– około 3,5 szklanki mąki
– 3 łyżki oleju
– sól
Farsz mięsny:
– 500g mięsa mielonego np. z szynki, z łopatki albo mieszanego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
– około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– cukier do smaku
Dodatkowo:
– olej lub smalec do podsmażenia mięsa
▌Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym?
Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę, mąkę oras sól do smaku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać olej. Wymieszać. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz mięsny: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś drobno posiekać nożem. Na 2 łyżkach oleju bądź smalcu najpierw zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżką przyprawy kebab-gyros. Dodać do mięsa posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Mięso dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec farsz mięsny doprawić niewielką ilością cukru do smaku.
Usmażone naleśniki napełniać farszem i zwijać w kopertę albo w rulony. Naleśniki z mięsem mielonym podawać odsmażone na patelni. Można też je zapiec w piekarniku. Dobrze smakują z gęstym sosem pieczarkowym albo zapieczone z żółtym serem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam naleśniki w każdej postaci – na słodko i na wytrawnie 🙂 Pychotka!
Ja również 😉