Pasta dr Budwig (budwigowa)
Pasta dr Budwig (pasta budwigowa) – serowo-olejowa
Jest połączeniem chudego twarogu i naturalnego, nieoczyszczonego oleju lnianego. Pasta dr Budwig to inaczej pasta budwigowa. Jest ona głównym pożywieniem w diecie dr Budwig. Dr Johanna Budwig była niemieckim biochemikiem, która badała działanie na zdrowie kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w oleju lnianym.
Pasta dr Budwig jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować twaróg z olejem lnianym i jogurtem naturalnym na gładką masę, najlepiej przez około 3-5 minut, by pozbyć się wszelkich grudek.
Dla pożądanej, lekko płynnej konsystencji do pasty budwigowej dodaje nieco mleka, naturalnego jogurtu bądź kefiru. Najczęściej z braku czasu przygotowuję mocno uproszczoną wersję pasty budwigowej. Rozdrabniam biały ser widelcem i następnie mieszam go z olejem lnianym oraz z jogurtem bez użycia miksera. Taka pasta ma co prawda grudki, mnie to jednak nie przeszkadza. Chodzi o to magiczne połączenie białka i tłuszczu, a ściślej cennych dla zdrowia kwasów omega-3.
Pasta dr Budwig jest bardzo zdrowa, łatwo przyswajalna i lekkostrawna. Regularne jej spożywanie może okazać się pomocne w przypadku takich chorób jak: nowotwory, prostata, choroby serca, cukrzyca, wrzody żołądka, stłuszczenie wątroby, artretyzm czy choroby skóry.
Gdy dodacie do pasty musztardę i sok z cytryny otrzymacie pyszny majonez dr Budwig.
Pastę dr Budwig można przyrządzić na kilka sposobów:
Na słodko: dodając 1 łyżkę miodu, cynamon, kardamon. Można także dodać do pasty owoc np. banana i zmiksować go – taką pastę dodać do musli czy owsianki.
Na słono: dodając sól, pieprz i ewentualnie zioła (majeranek, estragon, lubczyk, koper, natka pietruszki), świeży ogórek starty na tarce.
Na ostro: dodając pieprz cayenne, czosnek, cebulę lub imbir.
Przyjmuje się, że na 12,5 dag sera białego powinno się użyć 2 łyżki oleju lnianego. Osoby ze schorzeniami powinny zwiększyć dawkę oleju od 6-8 łyżek. Próbowałam dwie wersje pasty, na słono z solą i pieprzem oraz na słodko z miodem cynamonem i mielonym kardamonem. Obie wersje są bardzo smaczne.
Pasta dr Budwig (budwigowa) – przepis podstawowy
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g chudego twarogu
– 4 łyżki oleju lnianego
– 4 łyżki jogurtu/kefiru bądź mleka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę dr Budwig (budwigową)?
Twaróg miksować z olejem i jogurtem na gładką masę aż od uzyskania pożądanej konsystencji (3-5 minut). Masa powinna być gładka, bez grudek, lekko płynna. Doprawić do smaku w zależności czy chcemy pastę na słodko (miodem) czy na słono – sól, pieprz + dodatki.
Pastą smarować pieczywo, można posypać wierzch kanapki kiełkami (jak na zdjęciu). Pastę dr Budwig przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam tą pastę, u mnie w domu od kilku lat jest codziennie w lodówce 🙂
opcja z miodem mi bardzo smakuje,albo uwielbiam ją mieszać z domowym masłem migdałowym i chilli <3
uwielbiam pasty do kanapek! na słodko, na słono, na ostro 🙂
Nigdy nie słyszałam o takiej diecie, ale pasta na pewno jest zdrowa i smaczna 🙂
Przyznam, ze nigdy nie słyszałam 😉