Potrawy dla DzieciPotrawy mączneŚniadanieWegetariańskie

Placki na sodzie z maślanką

Placki na sodzie z maślanką

Bardzo delikatne i puszyste. Placki na sodzie z maślanką są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zwykle smażę je na obiad, choć świetnie sprawdzą się także na leniwe śniadanie w weekend a nawet na kolację. Placki na maślance wyglądem przypominają racuchy, choć te zwykle przyrządza się albo na proszku do pieczenia albo na drożdżach. Inne znane mi placki na sodzie to proziaki – regionalna potrawa kuchni podkarpackiej. Proziaki zawierają więcej mąki i na ogół piecze się je w piekarniku.

Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że placki rosną podczas smażenia, choć potem lekko opadają. Soda też korzystnie wpływa na trawienie. Maślanka z kolei nadaje plackom lekkości i puszystości. Racuchy na sodzie smażę na niewielkiej ilości oleju. Możecie również 2 łyżki oleju wlać do ciasta, patelnię posmarować tłuszczem przed smażeniem i potem już nie dodawać oleju. Takie placki na sodzie swoim wyglądem będą przypominały małe naleśniczki, coś w rodzaju pancakes.

Placki z sodą i maślanką możecie podawać na wiele sposobów. Osobiście bardzo smakują mi zwyczajnie posypane cukrem pudrem albo też polane gęstą śmietaną z cukrem. Placuszki świetnie też komponują się z dżemem lub z konfiturą. Zachęcam was gorąco do spróbowania!

(28 sztuk)

Składniki:

– 500 ml maślanki

– 2 ½ szklanki mąki

– 2 jajka

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 płaska łyżeczka sody

– ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Dodatki (do wyboru):

◈ cukier puder

◈ konfitura/dżem

◈ syrop klonowy

◈ owoce

◈ gęsta śmietana i cukier

◈ bita śmietana

◈ sos czekoladowy

Jak zrobić placki na sodzie z maślanką?

Jajka wbić do miski. Wlać maślankę. Dodać cukry, sodę oraz sól. Mąkę przesiać przez sito. Dodawać po szklance do ciasta i miksować. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję, nieco gęstszą od naleśników.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Drewnianą łyżką kłaść porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki. Zachować odstępy, bo placki rosną podczas smażenia. Placki na sodzie smażyć na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trwa to krótką chwilę, około 2-3 minuty.

Placki na sodzie i maślance podawać z dowolnymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem, z dżemem albo polane syropem klonowym i udekorowane owocami.

Smacznego!

Helen G.

Placki na sodzie z maślanką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

17 komentarzy

  1. Bardzo lubię takie placki, w każdej z wymienionych wersji 🙂 No, może najrzadziej jadam z cukrem pudrem, bo jednak o linię trzeba dbać :-))

  2. Ostatnio robiłam ciasto z maślanką było przepyszne. Te placki również świetnie się prezentują 🙂

  3. Ja często robię na kefirze, za sodą nie przepadam strasznie mnie pali, więc daruję sobie jej większą ilość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button