Proste bułki śniadaniowe
Proste bułki śniadaniowe
Klasyczne, puchate bułeczki pszenne z przedziałkiem. Nie ma to jak domowe bułki na śniadanie! Smak niezapomniany! Bułeczki są łatwe w upieczeniu. Najsmaczniejsze są tuż po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, posmarowane masełkiem, dżemem albo Nutellą.
Jeśli szukacie przepisu na proste bułki śniadaniowe, to trafiliście idealnie. Ja do niego wracam regularnie, kiedy mam ochotę zjeść na śniadanie czy kolację bułeczki.
Zobacz także → bułki na maślance.
(8 sztuk)
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej typ 650
– 25g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– ½ szklanki ciepłego mleka
– ½ szklanki ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
▌Jak upiec bułki śniadaniowe?
Przygotować rozczyn. Lekko podgrzać w rondelku mleko, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
Mąkę przesiać przez sito, po czym wsypać do większej miski. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałą ciepłą wodę, sól oraz olej. Wyrobić gładkie ciasto. Lekko podsypywać mąką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować w podłużny wałek. Następnie podzielić na 8 równych części. Z każdej formować owalne bułeczki złączeniem do dołu. Każdą bułkę lekko spłaszczać.
Bułki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianej łyżki albo tępej strony noża zrobić głębokie nacięcie tzw. „przedziałek”. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200°C (funkcja góra-dół). Bułki po włożeniu lekko spryskać wodą. Piec około 20 minut do zarumienienia. Do piekarnika na czas pieczenia można wstawić żaroodporne naczynie z wodą, które zapewni bułeczkom chrupiącą skórkę. Studzić na kratce. Bułki są najsmaczniejsze świeżo upieczone. Nadmiar można zamrozić.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Śliczne bułeczki 🙂 podczas izolacji dużo piekłam pieczywa, teraz zrobiłam przerwę, ale chętnie wrócę do pieczenia domowego pieczywa 🙂
Ja piekę dość regularnie 😉 Sprawia mi frajdę.
Mój junior uwielbia takie bułeczki, więc wypróbujemy przepis 🙂
Serdecznie polecam 🙂