PieczywoŚniadanie

Bułki na maślance

Bułki na maślance

Chrupiące i mięciutkie. Domowe bułki na maślance to genialny pomysł na leniwe śniadanie. Możecie zaskoczyć bliskich i upiec im takie bułki drożdżowe z maślanką. Zapewniam was – będą zachwyceni!

Namiar bułeczek możecie zamrozić. Po rozmrożeniu są równie pyszne. Bułki pszenne z maślanką są wilgotne i chrupiące. Za sprawą dodatku maślanki, na dłużej zachowują świeżość. Zwykle piekę je w sobotę albo niedzielę, by spożyć na kolację. Takie bułki z maślanką dobrze komponują się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i z wędliną albo serem.

Zobacz także

proziaki (bułki na maślance i sodzie)

domowe bułki pszenne.

(8 bułeczek)

Składniki:

– 400 g mąki pszennej  (u mnie luksusowa typ 550) + trochę do podsypania

– 20g drożdży lub 7-10g drożdży instant

– około 1 szklanka maślanki

– 1 jajko

– 2 łyżki stopionego masła

– 1 łyżeczka cukru

– 1płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

– mleko do posmarowania bułek

Jak zrobić bułki na maślance?

W przypadku drożdży świeżych, najpierw należy przygotować rozczyn: W rondelku lekko podgrzać maślankę, tyle tylko by była letnio-ciepła. Odlać do wysokiego naczynia 1/2 szklanki, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło roztopić w garnuszku.

Mąkę przesiać przez sito, wsypać do większej miski. Dodać sól i zaczyn drożdżowy. Wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło. Ciasto lekko podsypywać mąką w trakcie wyrabiania, lecz nie za dużo. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto na bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować okrągłe bułeczki złączeniem do dołu. Bułeczki z maślanką przykryć ściereczką i pozostawić  jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Bułki posmarować mlekiem. Piec około 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Bułki na maślance można też mrozić. Po rozmrożeniu będą jak świeżo upieczone.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

bulki na maslance3
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close