Prosty gulasz z szynki wieprzowej
Prosty gulasz z szynki wieprzowej
Klasyczna potrawa mięsna, która gości w wielu polskich domach. Dziś przedstawiam wam najprostszy sprawdzony przepis na gulasz z szynki wieprzowej, bez konieczności marynowania mięsa. Prosty gulasz z szynką, cebulą i czosnkiem, pachnacy majerankiem i papryką słodką.
Ja zawsze dodaję do mięs z automatu ocet balsamiczny, który korzystnie wpływa zarówno na smak, jak i kruchość mięsa. W ogóle go nie czuć.
Zobacz także → szynka pieczona w musztardzie.
(Dla 4-6 osób)
– 700g szynki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
– 1 łyżka majeranku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 kulki pieprzu
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki najlepiej smalcu do podsmażenia mięsa, cebuli i czosnku
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić prosty gulasz z szynki wieprzowej?
Mięso z szynki wieprzowej umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski. Oprószyć około ¾ łyżeczki soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieloną słodką papryką i majerankiem. Wlać 1-2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym smalcu lub oleju najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do większego garnka. Dołożyć trochę smalcu i na tej samej patelni obsmażyć mięso na gulasz z szynki na na większym gazie, po czym przełożyć do garnka.
Gulasz wieprzowy zalać około 2 szklankami wody (tyle tylko, by ledwie przykryła mięso). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gulasz wieprzowy w sosie własnym dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa pod przykryciem (nieco ponad 1 godzinę).
Na koniec gulasz z szynki zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Gulasz w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Prosty gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem bądź ryżem oraz z dowolną surówką. Przed odgrzaniem gulaszu warto wlać nieco wody.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć