Mięsa

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety z sosie musztardowym

Małe apetyczne klopsiki, świetnie komponują się z kluskami i surówką z kiszonej kapusty. Pulpety w sosie musztardowym z całymi ziarenkami gorczycy za sprawą musztardy francuskiej. Sos musztardowy jest gęsty i kremowy, oparty na śmietance kremówce. Ostrość musztardy jest przełamana słodyczą miodu.

Pulpety w sosie miodowo-musztardowym to ciekawy pomysł na obiad. Jeśli nie próbowaliście, spróbujcie przy najbliższej okazji. Proporcje dania można zwiększyć lub zmniejszyć, wedle upodobań. Czasem robię pulpety w sosie z 700-800g mięsa i gotuję je w dwóch garnkach. Część później mrożę.

Zobacz także → pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 łyżka bułki tartej (lub więcej, jeśli masa jest zbyt luźna)

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– około ½-⅔ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sos musztardowy:

– 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z ew. z kostki)

– 1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30% (200 ml)

– 3 łyżki musztardy francuskiej (polecam Develey)

– 1 łyżka dowolnej musztardy (miałkiej)

– 1-2 łyżki miodu

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki mąki

– garść świeżej posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– olej lub smalec do podsmażenia cebuli

Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?

Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Lekko ostudzić i dodać do masy. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub śliwki. Każdy obtoczyć w mące.

Pulpety wrzucać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 15 minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pulpeciki i przygotować sos musztardowy.

Sos musztardowy: dodać do wywaru rozrobioną w ¼  szklanki wody mąkę, śmietankę – zahartowane kilka łyżkami gorącego wywaru oraz obie musztardy. Wymieszać i zagotować. Sos musztardowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem wedle smaku, by przełamać gorycz musztardy.

Włożyć pulpety do sosu i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zdjąć ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki. Pulpety w sosie musztardowym podawać z kluskami śląskimi (jak na zdjęciu) lub ryżem albo kaszą i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie musztardowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button