MięsaPotrawy Świąteczne

Roladki w sosie pieczeniowym

Roladki w sosie pieczeniowym

Soczyste zrazy ze schabu. Roladki w sosie pieczeniowym nadziewane papryką, cebulą oraz żółtym serem pokrojonym w słupki. Uwielbiam je! Sos jest ciemny, gęsty i zawiesisty, z dużą ilością cebuli. Roladki schabowe w sosie własnym wedle mojego przepisu są miękkie i bardzo kruche.

Soczystość mięsa oraz ciemną barwę sosu nadaje potrawie dodatek czerwonego wina, które również nieco przyspiesza duszenie schabu. Jeśli chcecie, aby sos do roladek było ciemny i gładki, warto go na koniec przecedzić przez sito i ewentualnie uzupełnić niewielką ilością wody. Ja zwykle tego nie robię, gdyż lubię duszoną cebulkę.

Zrazy schabowe w sosie to doskonały pomysł na elegancki obiad, zwłaszcza jeśli chcecie podjąć gości. Bardzo polecam. To jedno z moich ulubionych dań mięsnych.

Zobacz takżeroladki schabowe w sosie pomidorowym.

(10 roladek)

Składniki:

– 1kg schabu wieprzowego bez kości

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5 kulek pieprzu

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1 łyżka mąki

– 100 ml czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

Nadzienie:

– 1 czerwona papryka

– 1 cebula

– 15 dag sera żółtego pokrojonego w słupki

– musztarda, najlepiej ostra np. dijon

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia

– nitka do obwiązania roladek

Jak zrobić roladki schabowe w sosie pieczeniowym?

Schab umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić jak najcieniej tłuczkiem. Posolić, posypać czarnym pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą rosyjską. Na krańcu kłaść słupek sera żółtego, plaster czerwonej papryki oraz piórka cebuli. Ciasno zawijać w roladkę. Wierzch każdej roladki posypać solą i pieprzem. Wszystkie roladki obwiązać nitką.

Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć roladki na silnym ogniu na rumiano. Następnie przełożyć do rondla lub głębszej patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do mięsa.

Roladki zalać około 1,5 szklanki wody, tyle tylko by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu, a także po łyżeczce mielonej słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich i ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki. Roladki dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, do miękkości mięsa. Po 20 minutach duszenia wlać czerwone wino. W razie potrzeby mięso podlać jeszcze wodą.

Sos zagęścić mąką. Najpierw wyciągnąć za pomocą drewnianych łopatek wszystkie roladki na półmisek. W 1/3 szklanki wody rozrobić łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, następnie wlać do mięsa. Zagotować. Na koniec doprawić sos w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Sos można ewentualnie przecedzić przez sito, jeśli chcemy aby pozostał gładki.

Roladki schabowe w sosie pieczeniowym podawać ziemniakami puree albo kaszą oraz z surówką. Świetnie pasują tutaj domowe ogórki kiszone.

Smacznego!

Helen G.

Roladki w sosie pieczeniowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button