Ryba po grecku
Ryba po grecku
Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba po grecku to jedna z potraw wigilijnych. Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obiad, bądź kolację. Rybę po grecku zwykle robię kilka razy w roku. Lubimy ją z mężem jeść na ciepło z dodatkiem pieczywa, zwłaszcza na kolację. Kołderka z warzyw nadaje rybie niepowtarzalnego smaku 😉
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 kg ryby (np. sola, dorsz, morszczuk)
– 4 marchewki
– 2 pietruszki
– mały seler lub ½ dużego
– biała część pora
– 3 cebule
– większy słoiczek koncentratu pomidorowego (ewentualnie puszka pomidorów)
– 2 liście laurowe
– 4-5 ziarenek pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– cukier do smaku
– ocet winny lub sok z cytryny
– po 1 łyżeczce bazylii, oregano
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić rybę po grecku?
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić wpierw cebulę. Dodać por. Po chwili wrzucić warzywa i smażyć kilka minut. Następnie podlać wodą i trochę posolić. Dodać listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów krojonych bez skórki. Doprawić do smaku solą, cukrem, octem winnym bądź sokiem z cytryny. Dodać oregano, bazylię i paprykę słodką paprykę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, podlać odrobiną wody.
Rozmrożoną wcześniej rybę, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na pół. Posolić, posypać białym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące. Usmażyć. W półmisku układać najpierw cienką warstwę warzyw, na to rybę, warzywa itd. Na górze powinna być warstwa warzyw. Rybę po grecku można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło z chlebem lub ziemniakami. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, jak przejdzie aromatem warzyw.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć