Ryż smażony z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem
Znany zwłaszcza wśród studentów. Ryż smażony z jajkiem to takie danie kryzysowe, szybkie, tanie ale smaczne i jednocześnie bardzo sycące. Luksusem jest tutaj dodatek startego żółtego sera.
Niektórzy lubią ryż smażony z jajkiem i serem serwować z ketchuem. To potrawa, której składniki zawsze mamy na stanie w kuchni. Ryż smażony z jajkiem to także jedno z flagowych dań kuchni chińskiej. Często serwowane z różnymi warzywami czy krewetkami.
Zobacz także → ryż na mleku.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 100g ryżu lub 1 woreczek
– 3 jajka
– 1 mała cebula
-1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– szczypta kurkumy (opcjonanie)
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekany szczypiorek
– trochę startego żółtego sera (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?
Ryż ugotować na sypko. Zobacz → jak prawidłowo ugotować ryż na sypko. Jeśli mamy ryż w woreczku, gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy do miski.
Na patelni albo w woku (głęboka patelnia) rozgrzać olej. Zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty.
Na patelnię dodać ugotowany ryż, lekko posypać kurkumą. Jajka rozbełtać w misecze, posolić, posypać pieprzem, nastęnie dodać do ryżu. Smażyć na niedużym ogniu, aż się zetną. Ryż można skropić sosem sojowym. Na koniec ewentualnie dodać startego żółtego sera i wymieszać do ełnego rozuszczenia. Danie przełożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Prosto i na pewno smacznie 🙂 super
Tak, jak najbardziej 😉