Potrawy kryzysowe

Ryż smażony z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem

Znany zwłaszcza wśród studentów. Ryż smażony z jajkiem to takie danie kryzysowe, szybkie, tanie ale smaczne i jednocześnie bardzo sycące. Luksusem jest tutaj dodatek startego żółtego sera.

Niektórzy lubią ryż smażony z jajkiem i serem serwować z ketchuem. To potrawa, której składniki zawsze mamy na stanie w kuchni. Ryż smażony z jajkiem to także jedno z flagowych dań  kuchni chińskiej. Często serwowane z różnymi warzywami czy krewetkami.

Zobacz także ryż na mleku. 

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 100g ryżu lub 1 woreczek

– 3 jajka

– 1 mała cebula

-1-2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju

– szczypta kurkumy (opcjonanie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– posiekany szczypiorek

– trochę startego żółtego sera (opcjonalnie)

Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?

Ryż ugotować na sypko. Zobacz → jak prawidłowo ugotować ryż na sypko. Jeśli mamy ryż w woreczku, gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy do miski.

Na patelni albo w woku (głęboka patelnia) rozgrzać olej. Zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty.

Na patelnię dodać ugotowany ryż, lekko posypać kurkumą. Jajka rozbełtać w misecze, posolić, posypać pieprzem, nastęnie dodać do ryżu. Smażyć na niedużym ogniu, aż się zetną. Ryż można skropić sosem sojowym. Na koniec ewentualnie dodać startego żółtego sera i wymieszać do ełnego rozuszczenia. Danie przełożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Ryż smażony z jajkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button