Sałatka ryżowa z szynką i ananasem
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem
Jest bardzo smaczna w swej prostocie. Do sałatki ryżowej szynką i ananasem możecie użyć dowolnej wędliny. Dobrze sprawdza się szynka konserwowa. Przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego „Sałatki na niepogodę” nr 5/2006. Zmniejszyłam tylko ilość ryżu i majonezu.
Czasem robię też podobną sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą, tylko zamiast ryżu daję ugotowane jajka, czerwoną fasolkę, kukurydzę, por oraz seler konserwowy. Bardzo lubię również sałatkę ryżową z wędliną, którą wzbogacam o dodatek żółtego sera, papryki i ogórki konserwowe.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– ¾ szklanki ryżu lub 2 woreczki
– 1 puszka ananasów
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 20 dag szynki w kawałku (można dać też konserwową)
– 2-3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę ryżową z szynką i ananasem?
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, kukurydzę także odsączyć. Szynkę pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać ugotowany, przestudzony ryż oraz majonez i musztardę. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatkę ryżową z szynką i ananasem podawać do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Apetycznie wygląda :-).
Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
jedna z moich ulubionych:)
Świetny przepis ta sałatka robiła u mnie furorę na imprezie imieninowej chodź jej skład jej banalnie prosty ten smak zapada w pamięć i goście chcą więcej