Sałatka żydowska
Sałatka żydowska
Smaczna w swej prostocie. Sałatka żydowska, zwana też sałatką ziemniaczaną, opiera się ugotowanych ziemniakach i jajkach oraz dodatku cebuli. Moja teściowa zawsze podaje ją na Wigilię 😉 Ja czasem wzbogacam sałatkę żydowską również o kukurydzę konserwową.
Sałatka żydowska gości w mojej kuchni bardzo często, gdyż bliscy ją bardzo lubią. Powodzenie tej wegetariańskiej potrawy tkwi w prostocie jej składników. Polecam dodać do sałatki szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, bardzo dobrze podnosi smak dania. Wypróbujcie także mój przepis na sałatkę jarzynową.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 4-5 ugotowanych ziemniaków
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 nieduża cebula
– puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
– kilka łyżek majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę żydowską?
Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Można sparzyć wrzątkiem, jeśli chcemy aby miała łagodniejszy smak i była lżej strawna. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, musztardę.
Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatkę żydowską podawać z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć